Ministar Verbić: Udžbenici za najsiromašnije

15/10/2014 08:22

Ministar Verbić: Udžbenici za najsiromašnije

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je danas da će se država potruditi da obezbedi besplatne udžbenike za najugroženije đake i dodao da nije svima potrebna pomoć pri kupovini udžbenika.

U intervjuu za agenciju Beta, Ministar je naveo da će najsiromašniji đaci dobiti udžbenike, a da je još uvek rano da se govori o tome da li će se sledeće godine deliti besplatni udžbenici.

On je dodao da će uskoro biti donet novi zakon o udžbenicima koji će rešiti mnoge probleme, a već danas bi predlog zakona trebalo da bude spreman za javnu raspravu.

Što se tiče visokog obrazovanja u Srbiji, Ministar je izjavio da problemi postoje pri sprovođenju Bolonjskog procesa, ali da su studije bez obzira na to kvalitetne. Ipak, u poređenju sa akademskim studijama, doktorske studije u Srbiji nisu tako kvalitetne i on je rekao da je zbog toga poželjno da mladi iz Srbije urade svoj doktorat negde drugde, pa da se vrate u Srbiju sa tim znanjem. Dodao je i da je trenutno u toku izbor članova za Savet za visoko obrazovanje koji će postaviti standarde za doktorske studije.

Kad se radi o prosvetnoj inspekciji, Ministar je rekao da se radi na tome da se zaposli još inspektora jer sada ima samo dva inspektora za visoko obrazovanje. Ministarstvo je dobilo odobrenje da zaposli još pet inspektora, ali ne samo za visoko obrazovanje. Osim toga, doneće se i novi zakon o inspekciji koji će regulisati preventivno delovanje inspekcije, a ne samo nakon pojave problema.

Što se tiče nasilja u školama, Verbić je rekao da se radi na jedinici za prevenciju nasilja, a na pitanje kako rešiti komplikovanu proceduru javnih nabavki pri organizovanju ekskurzija, on je rekao da procedura jeste komplikovana, ali ne u svim školama, kao i da postoje druga rešenja za ovaj problem.

Izvor: 24 sata

15/10/2014 08:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments