Zašto se vakcina ubrizgava u mišić nadlaktice?

26/05/2021 11:06

Zašto se vakcina ubrizgava u mišić nadlaktice?

Vakcinu protiv kovida19 primamo u nadlakticu, tačnije mišić, a zašto je tako odgovorila je profesorka sa Univerziteta Purdue Libi Ričards. Prema njenim rečima, većina vakcina, ali ne sve, daju se u mišić i one se zovu intramuskularne injekcije. One koje se daju oralno su vakcine protiv rotavirusa, dok se vakcine protiv zauški i rubeole ubrizgavaju u potkožno tkivo, preneo je portal ScienceAlert.

Ove koje se ubrizgavaju u mišićno tkivo, jer ono sadrži važne ćelije imuniteta, koje prepoznaju antigen, odnosno sitan fragment virusa ili bakterije koja se unosi vakcinom i stimuliše imunološku reakciju. Kada se radi o vakcinama protiv kovida19, stručnjaci objašnjavaju, one ne uvode antigen, već daju uputstva za proizvodnju antigena. Na taj način imuno ćelije u mišićnom tkivu sakupljaju antigene, a zatim ih predočavaju limfnim čvorovima.

pročitajte još i: Vakcinacija dece u Srbiji sledeće godine?

Kada se vakcine ubrizgaju u mišićno tkivo, te održavaju vakcinu lokalizovanom. Na taj način imuno ćelije alarmiraju ostale ćelije istog tipa da počnu da rade. Nakon što vakcina bude prepoznata, imuno ćelije u mišiću počnu da prenose antigen u, najpre, limfne sudove, a zatim i do limfnih čvorova.

Kako se dalje navodi, limfni čvorovi su ključna komponenta ljudskog imunog sistema, a sadrže više imunoloških ćelija koje prepoznaju antigene iz vakcine, te započinju proces stvaranja antitela. Sami limfni čvorovi se nalaze u područjima blizu mesta uboda vakcine. Te se tako mnoge vakcine ubrizgavaju u deltoidni mišić, jer je u blizini limfnih čvorova smeštenih ispod pazuha. Kod onih vakcina koje se primaju u butinu, grupa limfnih čvorova je smeštena u preponama.

Takođe, mišićno tkivo još ima i zadatak da zadrži reakciju na vakcinu lokalizovanom. Tačnije da je ograniči na određeno mesto. Te tako nakon što se vakcine ubrizgaju u deltoidni mišić reakcija može da izazove samo lokalnu upalu ili bol na mestu uboda.

možda vas zanima i Šta su novi kovid sertifikati?

U mišić, moraju da se ubrizgaju vakcine, kojima su potrebna “pomoćna sredstva ili sastojci koji pojačavaju imunosni odgovor na antigen”, kako bi se izbegla pojava iritacija i upala. A ti dodaci su neophodni kako bi podstakli što jaču imunosnu reakciju. Takođe, jedan od faktora kada mesto uboda u pitanju jeste i veličina mišića. Lekari objašnjavaju da odrasli i deca od tri i više godina vakcine dobijaju u deltoidni mišić nadlaktice, dok se mlađoj deci ubrizgava na sredini mišića butine, jer su mišići ruku mali i nedovoljno razvijeni.

A, u slučajevima vakcina koje se ubrizgavaju u masno tkivo postoji veća mogućnost da dođe do iritacija ili upalnih reakcije, jer je masno tkivo slabije prokrvljeno, što za rezultat ima i slabiju apsorpciju određenih sastojaka vakcine.

 

26/05/2021 11:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments