Stvari koje uništavaju bateriju telefona

26/07/2017 12:48

Stvari koje uništavaju bateriju telefona

Sigurno ste primetili da vremenom baterija na vašem telefonu jednostavno kraće traje. Potpuno puna baterija ne može više da traje kao na početku.

Za jednu godinu korišćenja telefona baterija može da izgubi u proseku od 6 do 20 odsto svog početnog kapaciteta. Činjenica da baterija slabi ne može se promeniti, ali promenom određenih navika možete joj produžiti trajanje.

Ovo u najvećoj meri šteti kapacitetu baterije za mobilni telefon:

  • Ekstremne temperature: Najbolje bi bilo, ukoliko je to ikako moguće, izbegavati korišćenje mobilnog telefona na temperaturama ispod 0 i iznad 35 stepeni Celzijusa.
  • Potpuno pražnjenje do 0 odsto: Potrudite se da vam se telefon ne prazni u potpunosti previše često. Nove, litijumske baterije imaju ograničen broj potpunih punjenja (od 0 do 100 odsto kapaciteta), zbog čega bi bilo najbolje da bateriju držite uvek između 50 i 80 odsto kapaciteta.
  • Stalno uključen telefon: Još jedna od najštetnijih navika za bateriju jeste stalno držanje telefona uključenog – čak i kada se ne koristi. Osim što će pomoći da se baterija sačuva, povremeno gašenje telefona učiniće ga i bržim jer će osloboditi radnu memoriju.
  • Uključen Wi-Fi i Bluetooth: Poznato je da internet konekcija u velikoj meri troši kapacitet baterije zato bi trebalo da kad god ne koristite internet ili ne postoji sigurna Wi-Fi konekcija u okolini isključite ovu opciju jer će u suprotnom telefon stalno tražiti konekciju i bez potrebe trošiti energiju. Ista je situacija i sa Bluetooth-om.
  • Svetlo ekrana na maksimumu: Maksimalalan nivo osvetljenja ekrana u velikoj meri troši bateriju, a sigurno nije uvek neophodan. Možete uključiti automatsko osvetljenje ekrana ili podesiti na niži nivo osvetljenja kako bi uštedeli bateriju.
26/07/2017 12:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments