Napravljen prvi solarni put na svetu!

27/12/2016 11:20

Napravljen prvi solarni put na svetu!

Zvanično je otvoren prvi drum napravljen od solarnih panela koji proizvodi dovoljno struje da napaja uličnu rasvetu u mestu u kom je napravljen.

Francusko selo pod nazivom Tourouvre-au-Perche može se pohvaliti solarnim putem dužine od jednog kilometra koji je napravljen od 2.880 solarnih panela.

Koristeći svoju tehnologiju Wattway, kompanija Colas izvela je ovaj put koji će proizvoditi dovoljno električne energije da napaja celokupnu uličnu rasvetu u ovom selu od 3.400 stanovnika.

Kilometar ovakvog puta koštalo je pet miliona evra – što je mnogo skuplje od kilometra običnog puta. Kako bi solarni paneli bili zaštićeni, napravljen je habajući sloj od pet slojeva silikonske smole.

Struja koja će se proizvesti na ovom putu zavisi od vremenskih prilika, ali prema očekivanju – ovaj solarni put bi trebalo da godišnje proizvede 280 megavata struje. U proseku, dnevni kapacitet je 786kWh, dok bi tokom elta trebalo da se proizvede duplo više struje od proseka za jedan dan.

U naredne dve godine solarni put u selu Tourouvre-au-Perche biće testiran, a u zavisnosti od proizvodnje struje – odrediće se i isplativosti. Francuzi imaju cilj da naprave 1.000 kilometara puta od solarnih panela kako bi što više koristili ovakav izvor energije.

27/12/2016 11:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments