Aplikacije koje treba izbrisati

02/06/2021 18:36

Aplikacije koje treba izbrisati

Korisnici Android-aponovo imaju razlog za strah i to zbog nekih od aplikacija. Kako navodi Express.co.uk, korisnici treba da provere da li na uređajima imaju instaliranu neku od app koje su pune malvera. Stručnjaci ukazuju da se ponovo suočavamo sa ozbiljnom pretnjom, jer hakeri oponašaju popularne aplikacije.

Naime, koristeći novu tehniku imitacijama aplikacija pokušavaju da prevare korisnike. Prevaranti nakon što korisnik instalira  lažnu aplikaciju  dobijaju pristup ličnim podacima, a neretko im se olakšava pristup bankarskim podacima i  privatnim porukama. Tim iz Bitdefender-a otkrio je, prilikom poslednjeg napada, da se hakeri služe novim metodama u pokušaju da pristupe uređajima i ličnim podacima koje deponujemo u njih. Radi se o tekstualnim porukama, a bilo je i slučajeva da su bankarski podaci prosleđeni kriminalcima.

pročitajte još i: Testiranje na prisustvo virusa i preko app?

Zabrinjavajuće je to što korisnici to nisu ni primetili. Tim stručnjaka tvrdi i da je sa Google-ovom Play prodavnicom mnogo sigurnije, jer sajber kriminalci teže mogu da ubace zlonamerni softver na to tržište. Hakeri zato stvaraju lažne aplikacije, van Google-ove zvanične digitalne Play prodavnice, i obećavaju korisnicima antivirusni softver ili pristup besplatnim TV uslugama. Kada se takva, lažna aplikacija instalira, iako izgleda kao zvanična usluga, korisnik teško može uočiti razliku. Nažalost, da nešto nije u redu vlasnik androida kasno sazna.

Aplikacije na koje treba paziti:

  1. Uplift: Health and Wellness App
  2. BookReader
  3. PlutoTV
  4. Kaspersky: Free Antivirus
  5. VLC MediaPlayer

Takođe, ne preuzimati i instalirati aplikacije izvan sopstvene prodavnice (Google Play). Prevareni korisnici nakon što preuzmu lažnu aplikaciju bivaju ciljani novim virusom pod nazivom Teabot. Zahvaljujući tom virusu haker će dobiti sve sa ekrana korisnika. To uključuje  lične SMS poruke, ali i detalje kartice prilikom kupovine.

možda vas zanima i: Spisak najgorih lozinki: Da li je i Vaša tu?

Tim iz Bitdefender-a kaže još i da je identifikovao novi metod distribucije podataka. Naime, koristili su lažni blokator oglasa “koji deluje kao okidač za malver”. Inače, malver (eng. malware) predstavlja “svaki softver koji je napisan u maliciozne svrhe. Preciznije, koji ima cilj da nanese štetu računarskim sistemima ili mrežama”. A kako navode stručnjaci, malver se širi poput zaraznih bolesti inficirajući druge sisteme na bezbroj načina.

02/06/2021 18:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments