Stanite na put negativnim mislima uz 7 lakih koraka

07/11/2017 12:51

Stanite na put negativnim mislima uz 7 lakih koraka

Svi ponekad imamo problem da ostanemo pozitivni, ma koliko se trudili. Međutim, ukoliko negativne misli obuzmu naš um, postajemo nemotivisani i depresivni. Stanite na put negativnosti uz ove savete.

Ne preuveličavajte

U životu nije sve crno-belo, niti je samo jedno ili samo drugo. Većina negativnih ljudi preuveličava loše situacije koje im se događaju. Negativne misli mogu da utiču na kvalitet života. Prvi korak ka tome da pobedite negativno razmišljanje nije da odjednom postanete optimista. Za početak tražite one sive delove u vašem crno-belom svetu i  mogućnosti koje nisu ni prepozitivne, ali ni potpuno negativne. Držite se takvog načina razmišljanja.

Ne analizirajte

Ukoliko se pak desi nešto loše, ne gubite vreme analizirajući faktore koji su doveli do toga, svoje ponašanje i svoja osećanja. Pustite negativni događaj da ostane u prošlosti i nastavite dalje, sa lekcijama koje ste iz ovog iskustva naučili i poneli.

Nemojte da bežite od optimizma

Pesimistima je veoma teško u bilo čemu da vide vedriju stranu, pa tako ne umeju da detektuju pozitivne stvari. Ne negirajte optimizam i nemojte da bežite od onoga što vas usrećuje.

Shvatite da ne čitate misli

Ukoliko vam neko ne odgovori na poruku odmah ili vam se ne javi na telefon, ne sumnjajte odmah na najgore. Ne stvarajte scenarije kako se osoba na vas naljutila i kako joj se ne dopadate. Vi zapravo ne znate šta se dešava u umu osobe s druge strane žice i nećete ni saznati. Zato nema potrebe za lažnim čitanjem misli.

Ne prihvatajte svu odgovornost

Kada se nešto loše desi na poslu, nemojte odmah da pomislite kako je to isključivo vaša krivica. Celu situaciju racionalno i objektivno sagledajte i tek onda ćete znati ko je pravi krivac.

U redu je prekršiti sopstvena pravila

Svako od nas ima neka mišljenja i stavove koji se pridržava. Međutim, ukoliko se slepo vodite ovime, negativnost će samo rasti. Ako mislite da ukoliko vas neko voli, ne bi to uradio ili ako preispitujete svoje majčinske sposobnosti samo zato što ste detetu rekli da je u kazni, ne znači da ste zaista u pravu. Sasvim je u redu da ponekad razmišljate van okvira svojih stavova.

Nemojte da idealizujete

Ne izmišljajte scenarije i nemojte da verujete u njih. Idealizacija dovodi do razočarenja, a ukoliko ste razočarani velika je šansa da ćete postati i negativni. Pokušajte da budete optimisitični realista.

07/11/2017 12:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments