Kako da uz malo truda postignete puno?

23/03/2017 16:11

Kako da uz malo truda postignete puno?

Često nam se desi da postavljamo sebi visoke ciljeve i na kraju se ni ne približimo njihovom ostvarenju. To je zato što su ti ciljevi krajnje nerealistični i već smo se u startu osudili na neuspeh.

Ljudi kažu:

”Vežbaću dva puta dnevno, šest dana u nedelji”, a nisu bili u teretani dve godine.

”Uštedeću pare za more za dve nedelje”, a jedini vid uštede im je kupovina stvari koje su na popustu.

”Budiću se svaki dan u 6”, a ustanu za vreme ručka.

Do sada ste već shvatili poentu. Međutim, ne kažemo da treba izbegavati ciljeve koji vas guraju da napredujete. Ponekad je bolje i realističnije postavljati sebi ciljeve koje ste zapravo u stanju da ispunite, bez obzira na to koliko laki bili. Razmislite malo o tome da se namerno ograničite i da radite manje nego što možete. Da se vratimo na primer iz teretane.

Prevelik zalogaj

Možda prve nedelje uspete da odete u teretanu dva puta dnevno, šest dana u nedelji. Ali, onda se desi da sledeće nedelje odete jednom dnevno umesto dva puta . Treće nedelje već shvatate da ne možete šest dana nedeljno da se pojavite u teretani i skratite broj dana.

Četvrte nedelje već polako odustajete od čitavog plana. Pete nedelje odete još par puta čisto radi reda i šeste nedelje teretana krene da deluje kao daleka uspomena.

Ovo naravno ne važi samo za teretanu već i sve slične ciljeve. Počnete silovito samo da biste se na pola puta istrošili i već ste se vratili na staro. Kako onda sebi da pružite priliku i zapravo ostvarite neki cilj do kraja? Odgovor leži u tamo gde ste ga najmanje očekivali. Ako želite da postignete više, ponekad treba manje da se trudite.

Teorija u praksi

Evo još jednog primera, samo što sada namerno radite manje.

Postavite sebi cilj da vežbate 45 minuta na dan, tri dana u nedelji, svake nedelje, cele godine. Možda ste u stanju da vežbate sat i po dnevno svaki dan, ali zapitajte se da li će tako biti svaki put. Nije svaki dan isti. Samo zato što nešto možete, ne znači da će tako i biti.

Probajte da se držite ovog minimalnog plana i videćete da ćete svake nedelje uspevati da ispunite cilj i za godinu dana ćete transformisati telo u potpunosti.

Ali ne dozvolite sebi da prekoračite zacrtani plan od 45 minuta, 3 puta nedeljno. Zašto biste namerno radili manje?

Kratkotrajni trud donosi dugoročne rezultate

Odgovor je jednostavan. Bolje je raditi manje na duže staze nego puno odjednom. Možda se ograničavate, ali zato gradite istrajnost koja je ključna za ostvarivanje cilja.

Ova jednostavna strategija može biti presudna i napraviti razliku između uspeha i neuspeha.

23/03/2017 16:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments