Osećajte se bolje: Umnožite pozitivne stvari u životu

08/10/2015 14:19

Osećajte se bolje: Umnožite pozitivne stvari u životu

Često nam je dovoljno samo jedna ili dve loše stvari u životu kako bismo se osećali depresivno i loše. A da bismo se osećali dobro – potrebno nam je više pozitivnih stvari.

Međutim, to ne mora biti istina, ukoliko mi sami ne odlučimo tako. Ako kroz život posmatramo samo loše stvari i na njih obraćamo pažnju, lepe stvari će samo proći pored nas i nećemo ih ni primetiti.

Potrebno je da fokus prebacimo sa loših na dobre stvari i uočimo više pozitivnih nego negativnih stvari. Na taj način videćemo život u novom svetlu i osećaćemo se znanto bolje.

Iako je ponekad teško pronaći nešto pozitivno u životu – to je samo iluzija. Kako bi se osećali bolje dovoljni su nam mali momenti u toku dana kada ćemo svesno ceniti ono što imamo i tako od lošeg, napraviti dobar dan.

Ukoliko još uvek niste svesni dobrih stvari u svom životu, ovo je način da ih pronađete:

Pokažite ljudima da ih cenite

Sigurno postoje ljudi u vašem okruženju koji će za vas učiniti sve ili se svakodnevno trude oko vas, na bilo koji način.

Ukoliko umesto uobičajne situacije nakon večere koju vam je neko spremio samo sklonite suđe – kažete koliko je večera bila lepa i pohvalite trud – već ćete se osećati dobro.

Takođe, uz rečenicu kao što je “Hvala što si došao/la” dobićete natrag još više ljubavi, podrške ili poštovanja od osobe kojoj se to rekli i to će takođe biti dovoljno da počnete da se osećate bolje, u svakom slučaju osećaćete se bolje nego da to niste rekli.

Znamo da ceniti nije “jednosmerna ulica”, a ako osećate kao da vas neko dovoljno ne ceni, razmislite koliko se vi zaista trudite i koliko dajete, na taj način ćete znati da li je to osnovano ili ne.

Nešto lepo – bez razloga

Setite se povremeno, kada to možete, da uradite nešto lepo za nekoga. Poseban je osećaj uraditi nešto lepo za nekoga koga ne znate.

Procenite da li će nekome iza vas u redu mnogo više značiti da što pre dođe na red, nego što je to vama u tom trenutku bitno i propustite tu osobu ispred sebe. Možda nikada nećete saznati koliko ste nekome učinili, ali već nakon takvog gesta bićete bolje.

Pogotovo ako verujete da se dobro dobrim vraća, ovakve dobre stvari koje učinite za druge doneće vam još više zadovoljstva i sreće.

Uvek nešto novo

Ukoliko vam dođe dan kada se uopšte ne osećate dobro, niste raspoloženi i životna energija vam je na nuli, potrebno je da pronađete nešto što će vas pomeriti sa tog tamnog mesta.

Za sve je potrebna vežba, pa tako i u pronalaženju lepih stvari u životu. Kada vam se čini da lepih stvari u vašem životu nema, onda možda ne umete da ih nađete.

Izađite u šetnju i potrudite se da pronađete 20 novih stvari koje do sada niste uočili. Idite redom i brojte sve dok ne dođete do 20. Onda zastanite i preispitajte svoje osećaje tada.

Možda vam neće biti drastično bolje ili drugačije, ali ćete barem na neko vreme skrenuti misli i početi da mislite o nečemu drugom umesto o onome što vas muči i deprimira.

Ako ovako budete vežbali redovno doći će do trenutka kada ćete uspevati to neplanski da radite – gledaćete nove stvari i u svemu tražiti nešto što do tada niste videli. Uskoro ćete moći da i u svojim problemima uočite nešto što do tada niste i možda će baš to biti pomoć koja vam je bila potrebna kako biste rešili problem i počeli opet da se osećate dobro.

Vera u sebe

Verujte sebi, osluškujte svoje osećaje i misli i ponašajte se u skladu sa tim. Nemojte dozvoliti da vas tuđe mišljenje poremeti i učini nesigurnom osobom.

Ako vi znate da ste dobra osoba, ne dozvolite da ono što drugi kažu o vama vas dovede u situaciju da u to posumljate.

Elenor Ruzvelt je rekla jednu veliku istinu, koja glasi ovako: “Niko ne može da vas natera da se osećate manje vrednim bez vaše saglasnosti”. Razmislite o tome dobro.

Prisetite se svojih uspeha

Čak i kada mislite da je sve propalo i da ne može biti gore, da se vi nećete iščupati iz situacije u kojoj ste i da uopšte niste sposobni da se nosite sa svojim problemima – setite se šta ste sve prošli do tada.

Sigurno vam to nije prvi problem u životu, a svakako ne ni poslednji. Ako ste uspeli da prevaziđete probleme ranije i nađete za njih rešenje, to ćete uspeti i sada i jednom će i to proći, pa će doći drugi problemi koji će, takođe proći i sve tako.

Samo se prisetite svih svojih uspeha zahvaljujući kojima ste takvi kakvi jeste i zahvaljujući kojima svaki put sve bolje pronalazite rešenja za probleme.

08/10/2015 14:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments