A posle posla, posao! Kako očuvati produktivnost?

16/03/2015 09:38

A posle posla, posao! Kako očuvati produktivnost?

Posle napornog radnog dana, poslednje što želimo je da odemo kući i da se latimo novog posla. Tada nam je kauč izuzetno primamljiv, rado naručujemo picu, a nakon toga se odmah smeštamo u krevet. Pribegavanje ovakvoj praksi znači da svoje slobodno vreme nikad ne koristimo za učenje novog jezika, čitanje knjige, pisanje bloga ili za rad na projektima koji nam pričinjavaju zadovoljstvo.

Kako bi bilo da se, za promenu, odupremo iskušenjima i posvetimo nekoj aktivnosti? Da, ima načina!

Bacite se na posao čim stignete kući

Mnogi su primetili da ukoliko svoje aktivnosti ostave za posle večere, onda je prekasno, tada su već bez energije.  Rešenje je da, čim se vratite s posla ili s fakulteta, pozdravite svoju porodicu i odmah se uputite u svoj radni prostor. Nije važno koliko ćete vremena posvetiti svojoj dodatnoj aktivnosti, par minuta ili čitav sat, važno je da ostanete dugoročno motivisani.

Izađite iz kuće

Ukoliko vam omamljujuća ,,pesma sirena” ne dozvoljava da se udaljite od kreveta, rešenje da učinite prvi korak ka započinjanju „uradi sam“ projekta za vašeg ljubimca, je da svoj radni prostor postavite van kuće. Izađite i odmah ćete uspeti da uradite ili naučite nešto novo. Novi prostor će vam dati elan za rad, a možda će vas i atmosfera omiljenog kafića inspirisati da napišete svež programski kod ili možda tekst za vaš blog.fotograf-hobi

Izdvojte makar deset minuta za svoj hobi

Značiće vam ukoliko dnevno izdvojite deset minuta vremena za svoj hobi. Naravno, ni više od toga neće škoditi. Deset minuta skoncentrisanog rada je dovoljno da se napravi značajan pomak ka uspehu. Nakon toga, ako vam koncentracija dozvoljava, ne oklevajte da nastavite. Poenta je u preduzimljivosti i prvom koraku. Zbog toga je važno da ispoštujete svojih deset minuta, čak i onda kada vam nije do rada.

Radite ono što volite

Jedan od najboljih načina da sačuvate energiju i elan je da započinjete radne projekte koji vam pričinjavaju zadovoljstvo i koji vas sami po sebi privlače. Kad volite ono što radite, mnogo lakše ćete izdvajati svoje slobodno vreme za tu aktivnost.

Ne zapostavljajte fizičku aktivnost

trcanje-aktivnost

Potrebno vam je više energije? Vežbajte. Možda zvuči nelogično, ali zaista deluje. I kratka šetnja po kraju vas može okrepiti, a prave efekte ćete osetiti čim počnete redovno i intenzivno da vežbate. Vežbanje bi trebalo da bude prva stvar koju ćete sprovesti u delo. Ukoliko uspete da u svoj svakodnevni raspored ubacite  20 – 30 minuta vežbanja, rezultati će ubrzo postati vidljivi. Najmanje što možete da očekujete od ovakve prakse je da vam pruži motivaciju za sve one stvari kojima ste želeli da se bavite umesto sedenja pred TV ekranom.

Mislite o svojim hobi zadacima

Ukoliko unapred, tokom dana, razmišljte o svojim projektima, biće vam lakše da krenete u akciju kad za to dođe vreme. Na primer, ako ste započeli rad na projektu za vašeg  ljubimca, dok još niste krenuli kući s posla, mislite o tome. Unapred postavite svoj dnevni cilj na koji ćete se usmeriti čim stignete kući.

Još jedna metoda vam može pomoći da očuvate motivacuju za aktivnosti posle radnog dana. Pokušajte da svoje planove učinite javnim, odnosno da svakodnevno putem mejla obaveštavate odabrani krug prijatelja o svojim planiranim aktivnostima. Njihovi odgovori i interesovanje za vaše projekte mogu vas ohrabriti i motivisati da ne odlažete posao.

Opredelite se za jutarnje radne termine, umesto popodnevnih

Ukoliko vas aktvinosti posle posla previše obeshrabruju, pokušajte da im se posvetitie pre podne, pre nego što odete na posao. Ovakav pristup vašim aktivnostima će vam omogućiti da ranije odlazite na spavanje, a isto tako nećete morati da pronalazite načine kako da prikupite poslednje atome energije i da umorni i nevoljni pristupate radu. Ko odlazi na spavanje ranije, u stanju je i da ranije ustaje, a ranije započet dan oslobađa stresa.

Ne budite strogi prema sebi ako ponekad posustanete u radu

Imajte u vidu da nećete svakog popodneva biti podjednako produktivni. Biće dana kada će vas kauč potpuno savladati i ni na kraj pameti vam neće biti da radite na bilo kakvom projektu. To nije strašno. Oprostite sebi i već sledećeg dana nastavite tamo gde ste stali. Ukoliko se budete prisiljavali na rad onda kad vam je odmor zaista neophodan, postoji šansa da vam to potpuno uništi motivaciju i dovede vas do tačke odustajanja od svih projekata.

16/03/2015 09:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments