Oslonite se na intuiciju (čak i ako mislite da je nemate)

29/04/2017 11:14

Oslonite se na intuiciju (čak i ako mislite da je nemate)

Mnogi govore o intuiciji, ali nisu svi svesni momenata kada preduzimaju intuitivne postupke. Bez obzira na to da li ćete intuiciju nazivati slušanjem unutrašnjeg glasa ili praćenjem instinkta, sposobnost da se obrati pažnja na prirodni lični osećaj je veština od ključnog značaja u poslovanju i životu.

Štaviše, i najistaknutiji menadžeri i poznate ličnosti, kao što su Donald Tramp, Stiv Džobs, Ser Ričard Brenson, Opra Vinfri i Varen Bafet deo svog uspeha pripisuju svojim „a-ha!“ momentima.

Jednom prilikom je Albert Ajnštajn rekao da intuicija predstavlja našu najvredniju osobinu, kao i jedno od naših najmanje korišćenih čula.

Dakle, može vam se činiti da intuicija nije jedan od vaših prirodnih darova, ali to jednostavno nije tačno. Svi smo mi intuitivno „opremljeni“. To je jedna od naših bioloških funkcija. Svako od nas ima sopstveni osećaj za to šta je vredno truda i šta je dobro za nas. Da bismo otkrili najbolji način za korišćenje beskrajne moći intuicije dovoljno je da uzmemo u obzir savete koji slede.

Telo vam šalje signale

Osećate li leptiriće u stomaku? Jeste li ste se naježili? Jeste li imali fiziološke reakcije kao što su mučnina, kratak dah, kijanje ili glavobolja?

Vaše telo predstavlja značajan intuitivni komunikator. Zato se intuicija i naziva unutrašnjim osećajem. Ako počnu da vas obuzimaju uznemiravajuće misli i osećaj nepoverenja, straha, sumnje, znatiželje ili čuđenja u vezi sa određenom situacijom, na vama je da odlučite hoćete li se okrenuti njima i otkriti kuda će vas odvesti. Osluškivaje diskretnih signala koje vam telo šalje od kritičnog je značaja za uvežbavanje intuitivnih osećaja.

Meditacija 

meditacija-poza

Meditacija opušta telo

Zatvorite vrata. Isključite telefon. Isključite računar i nekoliko puta lagano i duboko udahnite kako biste opustili svoje telo. Meditacija je jedna od najsnažnijih vežbi koju bi svaki pojedinac na planeti trebalo da praktikuje. Osnovni razlog zašto većina nas ne uspeva da oseti svoju intuiciju je taj što je u našim umovima prava „žurka“.

Pročišćavanje uma od misli i briga koje se ponavljaju jedan je od najboljih načina za osluškivanje unutrašnjeg glasa. Kada meditirate budite mirni dok potpuno ne uronite u bujicu sopstvenog uma. Dozvolite mislima da lutaju i prihvatite ideje i rešenja koji će vam sami po sebi doći.

Urođena mudrost je vaš vodič

Ako se nađete zatečeni u nekoj situaciji, jednostavno zatražite pomoć, i to od sebe samog. Postavite sebi pitanje i veoma pažljivo pratite signale i obrasce koji se mogu pojaviti. Ostanite otvorenog uma.

Postavite sebi pitanje, kao na primer, „Zašto sam ja ovde? Koju poruku treba da podelim sa drugim ljudima? Da li je ovo pravi životni put za mene?“. Prihvatite sve iznenadne signale, osećaje i utiske koji se pojave.

Zastanite, napravite pauzu

razmisljanje-intocija

Napravite pauzu, umirite svoj um

Potrebno je da nakratko zastanete kako biste umirili svoj um i vratili se u sadašnji trenutak. Ako sedite u kancelariji za svojim stolom i silovito pokušavate da dođete do rešenja za neki poslovni projekat, to neće dozvoliti vašoj intuiciji da se aktivira. Ali, ako se udaljite od svog računara, izađete iz kancelarije i pozabavite se nečim što nema veze s vašim poslom, to će vam pomoći da osetite snagu vaše intuicije.

Stiv Džobs je bio poznat po svojim dugim šetnjama u momentima kada je trebalo da reši neki problem. Šetnje su mu pužale momente suštinske jasnoće koja je služila kao čist dah prave inspiracije. Dakle, čime god da se bavite, napravite pauzu i malo skačite, plešite, idite na trčanje ili na dugu prijatnu šetnju.

Snovi rade za vas

Intuicija je jezik vaših snova. Istraživanje pokazuje da se mozak tokom spavanja bavi kreativnim rešavanjem problema, što vam može pomoći da napravite pravi izbor kad ste budni. Svake večeri, pre nego što zaspite, prisetite se pitanja i problema koje niste uspeli da rešite tokom dana.

Razmislite o njima i razmotrite moguća rešenja. To će vašoj mašti služiti kao okidač i pokrenuće vašu podsvest na pronalaženje kreativnih rešenja dok vi spavate. Ujutru odmah zapišite sve ideje i snove kojih možete da se setite pre nego što ustanete. Onda pogledajte da li je i kako vaš san dao odgovor na vaše pitanje.

Vodite dnevnik intuicije

Meditacija, snovi i duge šetnje mogu pružiti značajan uvid u stanje stvari, pa je zato dobra ideja da pratite sve misli i osećanja sa kojim se susrećete. Zapisujte pitanja i brige, a zatim duboko udahnite i slušajte odgovor koji nudi vaš unutrašnji glas. Automatski to beležite.

Sledeći put kada vam bude bilo teško da donesete odluku, uzmite olovku i papir i dozvolite rečima da teku. Osvrnite se na situaciju, razmotrite svoja osećanja i zamislite širu sliku. Redovno praćenje svopstvenih misli može mnogo da olakša savladavanje prepreka i da pomogne vašoj intuiciji da vas vodi.

Vaša intuicija je vaš unutrašnji vodič. Ukoliko ga ne slušate, to znači da ne živite koristeći svoj puni potencijal. Intuicija oslobađa vašu kreativnost i maštu, povezuje vas sa moćima vaše podsvesti i pomaže vam da donosite bolje odluke. Razvijanje intuicije je kao savladavanje nove veštine. Što više vežbate, postajete bolji. Zato, budite strpljivi. Rezultati nisu uvek odmah uočljivi. Kao i kod osnaživanja mišića, krenite polako i postepeno izgrađujte svoj „intuitivni mišić“.

29/04/2017 11:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments