Kako samopouzdanje utiče na vezu?

18/03/2016 16:48

Kako samopouzdanje utiče na vezu?

Samopouzdanje u velikom meri može da promeni kvalitet vašeg života, ali i veze u kojoj ste. Jednostavno je – samopouzdanje ili imate ili nemate.

Ali šta ako nemate samopouzdanje? Na koji način to može da utiče na vašu ljubavnu vezu?

Poznato je da manjak samopouzdanja može da dovede do toga sumnjate u sebe, svoje kvalitete i mogućnosti, što se može odraziti i na odnos sa partnerom.

Kako manjak samopouzdanja uništava vezu?

Postoji više načina na koje vaš manjak samopouzdanja može da uništi ljubavnu vezu koju imate, zato obratite pažnju na ove znake:

Zavisnost o partneru

Kada počnete da osećate kako ne možete da živite bez partnera, odnosno bez njegovog stalnog prisustva u svim sferama vašeg života – to nije oličenje epske ljubavi, nego manjka samopouzdanja.

Ne zaboravite da se vaša vaza sastoji od dve individue i da ste imali život i pre nego što ste započeli vezu u kojoj se trenutno nalazite. Uostalom, ukoliko želite da vas partner voli – morate biti svoji, upravo je to ono zbog čega je i nastala ta ljubav.

Bolesna ljubomora

Ukoliko ste nesigurni u sebe i svoje kvalitete, a samim i tim i u razloge zbog kojih bi vas partner voleo – to može dovesti do pojave ljubomore, (najčešće) potpuno neosnovane.

Ako i dođe do toga – najbolje bi bilo da porazgovarate sa parterom o svom problemu, odnosno o ljubomori koju osećate. Tako ćete se uveriti da nema razloga da se tako osećate, a i samopouzdanje će vam se podići ukoliko vam partner pokaže da vas i dalje voli, bez obzira na to šta ste vi do tada mislili.

Potreba za potvrdom

Čak iako niste ljubomorni, manjak samopouzdanja će vas dovesti do toga da izluđujete partnera svojim pitanjima.

Najčešće se nedostatak vere u sebe manifestuje kroz stalnu potrebu za potvrdom od strane partnera – da je sve u redu, da je vaša veza stabilna, da se još uvek volite i da se ništa neće promeniti.

Gubitak libida

Nedostatak samopouzdanja može u potpunosti upropastiti osobu. Pored osećaja da niste dovoljno dobri, usled manjka samopouzdanja može doći i do toga da izgubite osećaj da ste privlačna osoba.

Nakon toga sledi i osećaj da niste privlačni svom partneru, da više ne postoji razlog zbog kog biste imali seksualne odnose, a vremenom to postaje i istina. Kada mislite da ste neprivlačni – to i postajete.

Ne zaboravite da je seksualni život jednog para veoma važan aspekt veze, zato ne dozvolite da vaš manjak samopouzdanja uništi to. Uvek je najbolje da o svemu porazgovarate sa partnerom, kako biste utvrdili šta je istina, što često može biti potpuno suprotno od onoga što ste vi mislili.

18/03/2016 16:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments