Da li ste u zdravoj vezi ili braku?

13/05/2021 17:38

Da li ste u zdravoj vezi ili braku?

Struka kaže da je muškarcu potrebno poštovanje, a ženi ljubav, međutim, psiholozi se slažu i da ako nema ljubavi neće biti ni poštovanja i obrnuto. Pandemija i vanredne okolnosti mnoge veze su doveli u iskušenja, pa su na testu i tolerancija, komunikacija, načini kako se rešavaju problemi … S druge strane, psiholozi kažu i da postoje jasni znakovi koji otkrivaju kakav brak ili vezu imate, odnosno može li on/ona opstati. U nastavku vam predstavljamo neke od onih koji ukazuju da vaša veza ima sjajnu budućnost.

Jedna od prvi stvari je komunikacija. Veza u kojoj oba partnera znaju da komuniciraju jedno sa drugim, i u teškim vremenima, predodređena je za uspeh. U kvalittnom odnosu dvoje znaju kako da razgovaraju i o škakljivim temama kao što su finansije ili odnosi prema članovima porodice i familije.

Prisnost u vezi je gotovo jednako važna kao i sama komunikacija. Možda ima onih kojima nije blisko da pokazuju osećanja, ali je to neophodno kako bi se prebrodila teška vremena. Ako se par drži za ruke i ljubi u javnosti, pokazujući sitne nežnosti jedno drugome, to je znak da su u zdravoj vezi.

možda vas zanima i Kada je pravo vreme za brak?

Sposobnost da se iznađe kompromis i u svađi je dobar je znak za vezu. Psiholozi kažu da se odluke ne bi smjele donositi impulsivno i isključivo. Cilj je postići kompromis s kojim će biti zadovoljna oba partnera. Svaka veza koja je ispunjena pustolovinama i novim sadržajima ima velike šanse za uspeh. Sam čin planiranja novih aktivnosti donosi zadovoljstvo, a zabavljajući se sa partnerom stvaraju se nove uspomene koje će sutra podsetiti par zašto su u vezi.

Smisao za humor velika je pomoć kako bi brak ili veza bili zdravi i snažni. Zato, kažu stručnjaci, partneri treba zajedno da se smeju. Ima nešto vrlo katarzično u smejanju istim stvarima smanjujući stres i podižući endorfin, hormon sreće. Zajednički interesi su jako poželjni u vezi, međutim jednako je važno da svaki partner ima svoje hobije. Oni omogućavaju partnerima da ostanu svoji, onakvi kakvi ste bili na početku veze, a zbog čega ste se i “privukli”.

pročitajte još i koji su to Naučno dokazani zdravstveni benefiti braka

Poverenje je ključna reč u odnosi i ono se odnosi na sve aspekte. Pa ako oba partnera čvrsto veruju svojim srcem, novcem ili decom, razvod im se sigurno neće dogoditi. Ovde se još može nadovezati i težnja ka istome. Novac je jedan od čestih uzroka razvoda, pa je zato jako važno da partneri imaju sličan pogled na zarađivanje i raspolaganje novcem. Ukoliko partneri žive unutar svojih finansijskih mogućnosti, osećaće se kao da dele zajednički cilj, a biće im prijatno u vezi bez stresa od velikih dugova.

A za kraj na pitanje kako sačuvati brak u doba korone, pogledajte i koje su odgovore dali roditelji petoro dece, Mira i Mladen iz Subotice.

13/05/2021 17:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments