Šef BMW-a upozorava da bi naglo i prerano napuštanje SUS motora bilo štetno

05/02/2022 18:02

Šef BMW-a upozorava da bi naglo i prerano napuštanje SUS motora bilo štetno

Šef BMW-a, Oliver Cipse, sugerisao je da svet još uvek nije spreman za potpuno odbacivanje motora s unutrašnjim sagorevanjem.

Mada bavarski proizvođač priprema čitav niz novih elektromobila, još uvek nije posvećen čisto električnom portfoliju u smislu da je zacrtao sebi krajnji rok, kao što su to učinile neke druge kompanije.

Cipse smatra da prerano odbacivanje motora s unutrašnjim sagorevanjem neće imati pozitivan uticaj na životnu sredinu.

„Daleko najveći tržišni segment u apsolutnom smislu u Nemačkoj je onaj vezan za konvencionalni pogon, a situacija je takva i u Evropi i širom sveta“, rekao je on. „Pre nego što jednostavno isključite nešto u narednih osam ili 10 godina, morate znati šta zapravo radite. Iz tog razloga, mi takođe želimo da upozorimo na negativne aspekte preranog donošenja takvih odluka, gde transformaciji nećemo dati šansu da se razvije uporedo s tržištima. Moglo bi da bude štetno jednostavno odustati od tehnologije koja je globalno tržišno pozicionirana, bez preke potrebe. Ne smatram da bi to pomoglo klimi ili bilo čemu drugom.“

BMW je čvrst u svom uverenju da će i dalje biti prostora za motore s unutrašnjim sagorevanjem još dugi izvestan niz godina, tako da radi na potpuno novoj generaciji motora, uključujući benzinske i dizel šestocilindarske i osmocilindarske motore. Ovi agregati će biti mnogo efikasniji od onih koje zamenjuju.

To naravno ne znači da BMW takođe ulaže ogromna sredstva u električna vozila. Zapravo, bavarska marka razvija potpuno novu namensku platformu pod imenom Neue Klasse, koja će činiti mehaničku osnovu za brojne nove modele dramatičnog dizajna i elektrifikovanih pogonskih sklopova.

05/02/2022 18:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments