Slava upisana u Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine

28/11/2014 12:22

Slava upisana u Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine

Srpska porodična slava našla se u Registru nematerijalnog kulturnog nasleđa Unesko i time postala prvo kulturno dobro iz Srbije koje je upisano na tu listu, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Odluku o upisu ovog srpskog običaja na listu nematerijalne kulturne baštine Unesko juče je doneo Međuvladin komitet za zaštitu nematerijalnog kulturnog nasleđa na redovnoj sednici koja je održana u Parizu.

Asja Drača Muntean, pomoćnica ministra kulture i informisanja za međunarodnu saradnju, evropske integracije i projekte izjavila je da je ovaj događaj od velikog značaja za srpsku kulturu.

Ulazak na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska za Srbiju predstavlja izuzetnu čast i prestiž, ali istovremeno podrazumeva i obavezu države da stvori neophodne uslove za očuvanje nematerijalnog nasleđa na svojoj teritoriji, izjavila je ona.

Srbija je 2010. godine ratifikovala Uneskovu Konvenciju o zaštiti i očuvanju nematerijalnog nasleđa. Iste godine počelo je i primenjivanje konvencije i stvoreni su uslovi za predlaganje elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa na Uneskovu Reprezentativnu listu.

Za sprovođenje konvencije zaduženo je Ministarstvo kulture i informisanja, a porodičnu slavu je za upis na Uneskovu listu predložio Etnografski muzej u Beogradu.

Član Nominacionog tima za upis slave u Reprezentativnu listu Uneska Marko Stojanović rekao je na predstavljanju u Parizu da je slava, odnosno narodni običaj proslavljanja domaćeg zaštitnika oblikovan još u srpskoj srednjovekovnoj državi.

On je rekao da današnju običajno-religijsku formu slave praktikuju i neki pripadnici nacionalnih manjina, a značaj slave uvažava se na individualnom, kao i na opštem društvenom planu, što je štiti, održava i prenosi kroz generacije u vidu živog nematerijalnog nasleđa.

Centar za nematerijlano nasleđe Etnografskog muzeja priložio je Uneskovoj komisiji obimnu dokumentaciju u kojoj se značaj slave u srpskom narodu predstavlja na najbolji način, prvenstveno kao simbol zajedništva.

Slavski obred sadrži prethrišćanske, hristijanizovane i hrišćanske elemente, koji svi zajedno učvršćuju religijski i nacionalni identitet i podržavaju kulturnu raznolikost.

Osim slave, Srbija je za upis na ovu prestižnu listu predložila i kolo, koje je na razmatranju za upis 2015. godine.

Pored slave i kola, planira se još nominacija, a u registru nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije trenutno se nalazi 27 elemenata.

Izvor: 24 sata

28/11/2014 12:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments