Dozvoljen lov na kitove u Japanu?

26/12/2018 15:47

Dozvoljen lov na kitove u Japanu?

Japan je napustio Međunarodnu komisiju za kitolov (IWC).

Naime, ova zemlja će nastaviti izlov morskih sisara u komercijalne svrhe.

Kitolov u Japanu

Japanski ribolovci su kritikovani zbog ubijanja na stotine kitova u vodama Antarktika, te je zabrana, kada su ove vode u pitanju i dalje na snazi.

Kako navodi šef sekretarijata vlade Japana, Jošihide Suga, lov će biti ograničen na japanske teritorijalne vode i na ekskluzivnu ekonomsku zonu od 200 milja duž obala zemlje. Japan će, takođe, obustaviti istraživačke ekspedicije o kitolovu na Antarktiku ali i na severozapadu Pacifika.

Nakon obustave od 30 godina, Japan će nastaviti komercijalni kitolov u julu 2019. godine.

Naime, Međunarodna komisija za kitolov uvela je komercijalni moratorijum na kitolov 1980-ih zbog smanjena populacije te životinjske vrste. Japan je tada prešao na aktivnost koju je nazvao istraživanjem lova na kitove, i saopštio da se brojno stanje tih sisara dovoljno oporavilo za nastavak komercijalnog izlova.

Istraživanje je kritikovano, jer se smtralo da predstavlja pokriće za komercijalni lov.

Izvršni direktor Grinpisa u Japanu, Sem Anslej izjavio je ovim povodom da ova odluka nije u skladu sa politikom međunarodne zajednice, pogotovo sa zaštitom koja je potrebna za očuvanje budućnosti naših okeana i ovih veličanstvenih bića. On ističe, da japanska vlada mora neodložno da radi na očuvanju morskih ekosistema, umesto da nastavi komercijalni kitolov.

Šef sekretarijata, Suga istakao je da će Japan obavestiti IWC o svojoj odluci do 31. decembra i da ostaju posvećeni međunarodnoj saradnji u pogledu pravilnog upravljanja resursima morskih živih bića, i nakon izlaska IWC-a.

26/12/2018 15:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments