Proglašeni pobednici dizajnerskog konkurs “Nove uspomene”

03/12/2015 12:13

Proglašeni pobednici dizajnerskog konkurs “Nove uspomene”

Regionalni nagradni konkurs pod nazivom “Nove uspomene” koji su raspisali kompanija “Metalac”, organizacija “Mikser” i Balkanska dizajn mreža – dobio je svoje pobednike!

Cilj konkurs je bio redizajn modela posuđa kompanije “Metalac”, a na konkursu su učestvovali dizajneri iz država regiona.

Prvu nagradu za svoj rad osvojila je Nina čačković iz Bosne i Hercegovine. Za svoju kolekciju “One two three” ona je dobila 800 evra koliko je iznosila novčana nagrada za prvo mesto na konkursu.

Kolektiv Studiolav iz Grčke, koji se sastoji od Loukasa Angeloua i Vašo Asfija osvojio je drugu nagradu i 600 evra svojim radom pod nazivom “Graphitecture”, a treće mesto zauzela je Jelena Bošković iz Srbije za rad “Birdy nam nam” koja je dobila 400 evra.

Stručni žiri je dodelio specijalne nagrade Teji Kleč iz Slovenije za rad “Od Vardara do Triglava”; Dženanu Hajroviću, Samiru Mavriću i Seadu Nailoviću iz Srbije za kolekciju “Modern etno i retro”, kao i Ozani Ursić i kolektivu NJI3 (koji čine Teša Baćarać-Krištofić, Dina Milovčić i Franka Tretinjak) iz Hrvatsk za rad “Yu cook”.

Specijalnu pohvalu za rad stručnog tima kompanije “Metalac” dobila je Ana Ćuzović iz Srbije za rad “Paunica”.

Osim novčanih nagrada, najbolji će dobiti i poklon set posuđa koji je izrađen po nagrađenom rešenju, proizvodnju i prodaju limitirane serije u “Balkan Design Store”-u u okviru Mikser hausa, izlaganje proizvedenih uzoraka na Sajmu u Frankfurtu u februaru 2016. godine, kao i trodnevnu stručnu praksu u farici emajliranog posuđa u Gornjem Milanovcu.

Za one koji su dobili specijalna priznanja pripremljen je i vredan set posuđa “Metalac” koji je izrađen po njihovim rešenjima, izlaganje proizvedenih uzoraka po pobedničkim rešenjima na Sajmu u Frankfurzu u februaru 2016. godine, kao i jednodnevnu posetu kompaniji “Metalac” u Gornjem Milanovcu.

Na izložbi “Nove uspomene” biće prikazani i radovi koji su privukli pažnju žirija, a koji nisu dobili nagradu. Ova izložba se otvara u galeriji Mikser hausa 21. januara, kada će biti i svečano uručivanje nagrada.

Autori pobedničkih rešenja dobiće priliku i da učestvuju u Dizajn zoni Mikser festivala sledeće godine, dok će ljubitelji savremenog dizajna limitirane serije “Metalac” posuđa, koja je proizvedena po pobedničkim rešenjima, moći da kupe u Prodavnici balkanskog dizajna u okviru Mikser hausa.

Za nagrade na konkursu “Nove uspomene” prijavljeno je 235 radova dizajnera iz celog regiona, a dobitnike tri glavne i četiri specijalne nagrade izabrao je stručni žiri koji se sastojao od eminentnih regionalnih eksperata za grafički i industrijski dizajn i komunikacije: Slavimir Stojanović, Ivana Borovnjak, Nikola Radeljković, Slobodan Jovanović Coba, Jelena Matić, kao i stručni timovi “Miksera” i kompanije “Metalac”.

03/12/2015 12:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments