Škola nakon policijskog časa: Šta dalje?

18/05/2020 16:43

Škola nakon policijskog časa: Šta dalje?

Policijski čas u Srbiji je zvanično ukinut i relativno normalno stanje počelo je 7. maja. Iako je ovakav tip „odbrane“ od korona virusa prekinut, i dalje su aktuelne određene preporuke od strane države i stručnog kadra u vidu socijalne i individualne odgovornosti, jer pandemija i dalje traje.

Što se tiče škole, onlajn predavanja i onlajn domaći zadaci su u toku. Ukoliko ste roditelj ili ste se našli u društvu roditelja, velika je verovatnoća da ste čuli različite komentare na tok ovakvog pohađanja nastave

Određeni broj roditelja se vratio na svoja radna mesta, neki su nastavili da rade od kuće, istovremeno ispunjavajući obaveze koje moraju sa svojim đacima. Šta to znači?

Zajedničkim snagama uče, rešavaju zadatke, kače ih na onlajn učionicu, rešavaju nedoumice i odgovaraju na pitanja svoje dece u vezi sa nejasnoćama, često vršeći ulogu učitelja/nastavnika, zbog čega se neki žale na preveliki broj obaveza koje oduzimaju ceo dan.

Ovde bi trebalo imati u vidu i strane jezike, koje neki roditelji ne znaju, pa i određene oblasti iz matematike i srpskog jezika na čije je poznavanje uticalo vreme, pa je potrebno podsećanje. Isto tako, i fizičko je postalo obaveza, jer i kod ovog predmeta postoje domaći zadaci koji se snimaju i šalju učiteljima.

Što se tiče mališana koji su u vrtićima, ni njih ni njihove roditelje nisu zaobišli različiti domaći zadaci koji su upotpunili njihovo vreme, a prebukirali vreme roditelja koji se inače nalaze u različitim okolnostima vazanih za redovne radne obaveze.

Važni datumi za decu i roditelje

Sa druge strane, od države je stiglo nekoliko obaveštenja koja su pre neki dan postala javna i zvanična, a jedno od njih je da se nastava završava krajem maja.

Naime, ministar Mladen Šarčević je nedavno obavestio da od 1. juna kreću aktivnosti u srednjim školama, koje se odnose na popravljanje i zaključivanje ocena do velike mature, koja će trajati od 4. do 6. juna.

Odmah na početku juna, dakle 1. 2. i 3, dolaze maturanti koji nisu zadovoljni svojim zaključenim ocenama i žele da ih poprave, a detalje će blagovremeno dogovarati sa svojim profesorima.

Кako je ministar ranije najavio, a kako su preneli mediji, od početka juna svaka škola imaće u dogovoru sa đacima osmog razreda ili maturantima mogućnost da organizuje nastavu, kako bi se što bolje pripremili za malu maturu ili prijemni ispit.

Podsećamo, Vlada Srbije je, nakon proglašenja vanrednog stanja zbog korona virusa, pokrenula interaktivnu platformu „Moja škola“ na kojoj se nalaze materijali, testovi i različiti sadržaji za nastavu.

Ovakvu vrstu svojevrsne digitalne transformacije obrazovanja i brze organizovanosti države i obrazovnog kadra pozdravila je i prepoznala velika većina roditelja.

18/05/2020 16:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments