Predstavljena Nacionalna strategija za mlade u Novom Pazaru

19/11/2014 12:04

Predstavljena Nacionalna strategija za mlade u Novom Pazaru

Juče je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić prilikom predstavljanja predloga Nacionalne strategije za mlade u Novom Pazaru istakao da je nezaposlenost mladih jedan od najvećih problema u Srbiji, pa je zbog toga zapošljavanje mladih Vlada Srbije stavila u svoje prioritete.

Jedan od najvažnijih ciljeva koji postavlja Nacionalna strategija za mlade je zapošljavanje mladih. Vlada radi na tome da osmisli programe u direktnim kontaktima sa privredom koji bi rezultirali povećanjem zaposlenosti mladih, kao i na tome da se za mlade omoguće obuke za deficitarna zanimanja, i da se mladi stručnjaci spoje sa kompanijama gde ćemoći da naprave prve profesionalne korake, pokažu svoje veštine, dokažu se i izgrade karijeru – rekao je ministar Udovičić.

Podaci kažu da u Srbiji ima skoro milion i po mladih od 15 do 30 godina, što predstavlja 20 odsto stanovništva zemlje. Najveći deo nema posao i ne može samostalno da se izdržava.

Ministar kaže da pošto je zadužen za omladinu, rad na promeni te statistike smatra svojim zadatkom i da Vlada mora da učini sve kako bi svaka mlada osoba dobila šansu da obezbedi bolji život za sebe, svoju porodicu i zajednicu, i da ima pristup kvalitetnom obrazovanju i zaposlenju.

Ministar je objasnio da je Nacionalna strategija za mlade dokument koji se odnosi na period od narednih deset godina u kojem se nalaze smernice i ciljevi za efikasno rešavanje problema mladih i koje će omogućiti da se njihov glas jače čuje i poveća učešće u svim aspektima života kako bi se omogućilo dobijanje šanse za ispunjavanje svih potencijala.

Zbog toga je cilj Ministarstva omladine i sporta organizovano i sistemsko sprovođenje mera na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou čija je svrha da se poboljša položaj mladih, kao i kvalitet njihovog života, dodao je Udovičić.

Nacionalna strategija za mlade zasniva se na sledećim principima: podrška ličnom i društvenom osnaživanju mladih; ravnopravnost, zabrana diskriminacije i poštovanje ljudskih prava; jednake šanse za sve ljude; značaj mladih i njegove uloge u društvu; društvena odgovornost i solidarnost i aktivno učešće mladih i saradnja.

Ministar se zahvalio predsedniku opštine Novi Pazar na gostoprimstvu i podršci u organizovanju javne rasprave. Sledeća javna rasprava o ovom predlogu održaće se u četvrtak u Beogradu.

Izvor: Blic

19/11/2014 12:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments