Metode koje će nam pomoći da se oslobodimo straha od koronavirusa

20/03/2020 17:44

Metode koje će nam pomoći da se oslobodimo straha od koronavirusa

Svako od nas oseća strah u kriznim periodima, a panika nas može destabilizovati i zbog nje možemo postupati neoprezno i da činimo stvari bez razmišljanja. Ova situacija je za sve nas izazov i svi osećamo pritisak koji raste zajedno sa širenjem virusa.

Strah takođe utiče na naš život, a njegove posledice se vide u svim oblastima života. Svuda se preduzimaju mere da bi se smanjio rizik od širenja ovog virusa. Sve više ljudi radi od kuće i sve manje njih izlazi napolje. Mnoge oblasti, kao što su privreda, obrazovanje, preduzetništvo itd., trpe posledice. Nažalost, najveći uticaj ove situacije je onaj psiho-emocionalni. 

Prema tvrdnjama psihologa, dugi periodi pojačanog stresa mogu uzrokovati anksioznost, napade panike ili čak depresiju. Čak šta više, ako ignorišemo ove simptome, dolazi do psiho-emocionalnog dizbalansa, koji može imati štetne posledice kako na emocionalno, tako i na fizičko zdravlje. 

Dugi periodi stresa, izazvani konstantnom panikom, imaju štetne efekte na funkcionisanje belih ćelija koje se bore protiv infekcija. Njihovo dejstvo se tada suzbija, a prirodni mehanizmi u telu se poremete. Osetljivost na stres povećava i verovatnoću da se razbolite i da se teže nosite sa bolešću. A u ovom momentu, najbitnija stvar je da sačuvamo zdravlje, kako fizičko, tako i mentalno.

Strah može da šteti. Postoje osobe za koje ovaj virus predstavlja realan i opasan rizik. Osobe sa narušenim zdravljem, deca i odrasli sa imunodeficijencijom i sniženim imunitetom iz drugih razloga, imaju jake motive za strah. Ipak, veoma je važno da sačuvamo smirenost i zdrav razum. U kriznim vremenima, strah je zdrav, zato što je deo našeg instinkta za preživljavanjem.

Šta je bitno da radimo u ovom periodu, kako da prođemo kroz krizu i oteramo strah?

  • Informišite se iz pouzdanih izvora

Veoma je važno da se informišemo iz pouzdanih izvora, kao što su one koje potiču od Ministarstva Zdravlja, Ministarstva Unutrašnjih Poslova, Vlade… Izbegavajte druge izvore informacija koji su nepouzdani, od kojih je nekima cilj da šire paniku i profitiraju u ovakvim situacija. Bitno je da znate i to da je većina vesti na društvenim mrežama nepouzdana. 

  • Da prestanemo da propagiramo haos

Ne možemo da zaustavimo zlonamerne objave, postove, kanale i ljude, ali možemo da izaberemo da ih ignorišemo i time smanjimo pažnju koja im se pridaje. Na ovaj način, smanjujemo i njihov efekat.

  • Snabdevanje sa neophodnim stvarima, a ne sa nečim što je nekorisno

Svako treba da preuzme odgovornost za sopstvenu higijenu, dorinos i delovanje. Ako možemo, treba da smanjimo interakciju sa drugima, beskorisne izlaske i beskonačno stvaranje panike.

  • Bitno je da zadržimo smisao za humor

Kroz aktivnosti koje nas zasmejavaju, čine srećnima i radosnima, doprinosimo održavanju psiho-emocionalne stabilnosti. Ako se smejemo jedan sat dnevno, zadržavamo pozitivan stav i jačamo imuni sistem.

  • Usmerite pažnju na oporavak I podršku

Bitno je da pokažemo empatiju, razumevanje i saosećanje sa svima onima koji u ovim danima rade za nas, da bi nas zaštitili i osigurali zaustavljanje širenja virusa, kao i za sve ostale koji nemaju mogućnost rada od kuće.

  • Posmatrajte svoje misli i usmerite ih na pozitivne stvari

Ako uočite da vaše misli počinju da kreiraju apokaliptične scenarije, preuzmite kontrolu. Strah je štetan. Usmerite pažnju na pozitivne, produktivne i lepe stvari u vašem životu. Ako nam ovo postane navika, istreniraćemo se za očuvanje zdravog razuma u bilo kojoj situaciji.

  • Usmerite pažnju na oporavak, radost i ljubav

Sreća nas opušta i oporavlja. Uzmite 10-20 minuta dnevno da razmišljate o svim pozitivnim stvarima u vašem životu. Mislite na sve ljude koji vas vole, koje vi volite i koji su zdravi. Budite zahvalni za sav trud svih onih koji ulažu napor da bi društo prošlo kroz ovaj period što lakše. Imajte strpljenja za sebe i za sve one iz vašeg okruženja. Svima je teško trenutno. Hajde da pokažemo više empatije, strpljenja i razumevanja.

  • Na kraju, hajde da povedemo računa o sopstvenom miru i sreći

Hajde da praktikujemo stvari koje nas smiruju, koje nam donose radost i koje nas zasmejavaju. Smeh, ples i druge aktivnosti koje povećavaju nivo serotonina, značajno doprinose jačanju imuniteta. Sve se više organizuju online sastanci, žurke, karaoke večeri i društvene igre. Pridružite se i vi. Organizujte i sami nešto. Nađite rešenja koja će vas izvući iz panike i koja će vam doneti osmeh na lice.

20/03/2020 17:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments