Beogradski osnovci dobijaju tablete

30/06/2021 13:36

Beogradski osnovci dobijaju tablete

Besplatne tablete i digitalne udžbenike dobiće oko 103 hiljade učenika beogradskih osnovnih škola. U akciji koja počinje 1. septembra, đaci prva dva razreda će dobiti osnovne udžbenike.

To je izjavio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, a preneo je B92. On je objasnio da projekat Grada Beograda “Beotablet” podrazumeva da svi đaci od trećeg do šestog razreda, njih 67.592, dobiju besplatne tablete kao i digitalnu verziju udžbenika.

– Učenici prvog i drugog razreda, kojih je oko 34.000, dobiće besplatno četiri udžbenika iz sledećih predmeta: Maternji jezik, Matematika, Svet oko nas i Strani jezik. Svi nastavnici i učitelji, 6.752 koji su angažovani u nastavi od trećeg do šestog razreda dobiće besplatno laptopove od Grada Beograda – rekao je Vesić.

Vrednost tableta je oko 5,5 miliona evra, s tim što je lokalna vlast izdvojila 190 miliona dinara za kupovinu udžbenika i četiri predmeta za decu koja idu u prvi i drugi razred.

– Da bi Grad Beograd mogao da odvoji novac za kupovinu tableta i udžbenika morali smo prvo da stabilizujemo finansije grada. Da li treba da vas podsećam da je Grad Beograd 2013. godine bio dužan 1,2 milinardi evra sa budžetom od oko 560 miliona evra. Danas je budžet Beograda 1,219 milijardi evra, a dug će na kraju ove godine biti 281 milion evra. Zato imamo danas para da ulažemo u decu i njihovo obrazovanje – istakao je Vesić.

On je još rekao da roditelji neće platiti štetu, ukoliko se desi da dete razbije tablet ili ako bude ukraden, jer su uređaju osigurani na tri godine. Takođe, tableti će biti zaključani od 22 do 6 sati, a moći će da se koriste samo sajtovi koji su na beloj listi Ministarstva prosvete.

– Svaki tablet ima karticu sa besplatnim internetom, tako da će deca bez obzira na to da li imaju kućni internet moći da ih koriste. Obezbeđujemo i digitalne udžbenike za decu od trećeg do šestog razreda i kupujemo štampane udžbenike, odnosno udžbenike za maternji jezik, matematiku, svet oko nas i strani jezik za decu prvog i drugog razreda. To je oko 5.900 dinara po detetu. Na ovaj način obuhvatamo oko 103.000 dece – ukazao je Vesić dodajući i da će Beograd kupiti i 6.752 laptopa za nastavnike i učitelje.

– Svaka škola i svaki učitelj, učiteljica, nastavnik i nastavnica koji predaju deci od trećeg do šestog razreda dobijaju novi laptop od Grada. Oni takođe imaju internet i tako mogu da koriste digitalne udžbenike jer ulažemo u one ljude koji uče decu. Ponosni smo na žene i muškarce koji uče našu decu i na ovaj način želimo da im kažemo hvala – rekao Vesić i dodao da je ova akcija “velika stvar za obrazovanje”.

 

30/06/2021 13:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments