Dobro jutro! Šta ima za doručak?

10/04/2021 14:00

Dobro jutro! Šta ima za doručak?

Burek i jogurt, pite i proja, ali i pogačica s droždinom su najčešći doručak u našem okruženju. Stručnjaci savetuju da ovaj obrok nikako ne smemo izbegavati, posebno ne deca. Treba jesti oko pola sata posle buđenja i u njemu uživati, polako jesti i dozvoliti organizmu da se pripremi za dan pred nama.

Doručak u svetu

Etiopija

Qurs (doručak na amharskom jeziku), uglavnom sadrže kašu, a najpopularnija je genfo. Ova kaša se pravi mešanjem ječmenog brašna i vrelom vodo. Kada se formira gusta, lepljiva masa, napravi se gomilica sa rupom u sredini. U nju se stavi prečišćen puter sa mešavinom začina, a okolo se stavi jogurt.

pročitajte još i Šta se doručkuje u ovim “najzdravijim” državama?

Singapur

Tradicionalni singapurski doručak je kaya tost. Sendvič premazan namazom – kaya, koji je ustvari slatki džem sa kokosovim mlekom, jajima i ponekad listovima pandana.

Gana

Najpopularniji doručak u ovoj afričkoj zemlji je Vaakie. Jeko od kuvanog pirinča i pasulja. Inače ovo spada u najprodavaniji obrok.

Argentina

Argentinski doručak opisan je rečju – facturas. To je grupa slatkih peciva različitih oblika, veličina i ukusa. Najpopularniji su medialunas, koji jako podsećaju na kroasane, bombas i bolas de fraille ili pržene krofne, kao i ćuros. Pojedina peciva su punjena kremom od mleka ili od vanile. Uz njih se savršeno slaže tradicionalni biljni napitak – yerba mate.

možda vas zanima: Ideje za doručak gotov za manje od 7 minuta

Nemačka

U državi kobasica se najviše troši meso za doručak. Uz kobasice na trpezi su vrlo često i druge mesne prerađevine, sirevi, hlebovi, a poznati su kao proizvođači preko 300 vrsta, perece, sveže voće, meko kuvana jaja i džem.

Brazil

U ovoj državi gotovo svi vole da fruštukuju pao de queijo – pecivo sa sirom, Jednako je popularan i tradicionalni jutarnji bolo de fuba, kolač od kukuruza sa parmezanom ili/i kokosom.

Egipat

Foul Madamas je omiljeni doručak. Napravljen od fava pasulja, leblebija, belog luka i limuna, ovo je potpuni zdrav obrok za početak dana. Jelo prelivaju maslinovim uljem, tahini sosom, kajenom, tvrdo kuvanim jajem ili nekim zelenim povrćem iseckanim na kockice.

Tunis

Tunižani vole zdravije doručke i to kuvane. Oni ujutru jedu vas lablabi, začinjenu čorbu od leblebija ili harisa. U čorbu dodaju komadiće suvog hleba, limunov sok, jogurt ili masline. Ova čorba se jede uz poširano jaje.

pročitajte još i : Doručak je najvažniji obrok – od kada?

Turska

Turci raskošno doručkuju. Na meniju su: đevrek i pide – pljosnati hleb sa začinom zaatarom, mladi slani sirevi, masline, alva, med i džem, jaja sa sudžukom – kobasica začinjena belim lukom, paprikom, kuminom i sumakom…

Portugal

Doručak u Portugalu ne može bez kafe i to uma mei de leite što je predstavlja mešavinu koju čine pola kafa i pola mleko ili um galao, što je najsličnije kafi sa mlekom. Uz to uglavnom grickaju tost ili jedu pasteis de nata, pitice sa slatkim filom od jaja.

Ukrajina

Palačinke sirnjiki se prave sa svežim mladim sirom tvorogom, koji podseća na naš sitni sir. U testo dodaju i suvo grožđe. Ovu poslasticu jedu samu, ali i uz voće, orašaste plodove, a mažu ih ih džema i posipaju šećerom u prahu. Retko prave slanu varijantu, ali kada se za to odluče jedu ih uz mladi luk, mirođiju i pavlaku.

Italija

Kafe u Italiji su kratke i količinski male, a takav im je i doručak. Espreso ili kapućino upotpune kornetom, kroasanom, punjenim slatkim filom. A jednako su popularne i sfoljatele – lisnato testo punjeno rikotom.

Malezija

Nasi Lemak je omiljeni doručak Malezije. Jelo je napravljeno od pirinča, kokosovog mleka, sambale, oraha, jaja i piletina.

 

10/04/2021 14:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments