Citrusi sprečavaju ozbiljna oboljenja?
Povezane objave
Stručnjaci ističu da je citrusno voće ključ dugog i zdravog života.
Naime, voćke poput limuna, narandže i mandarine trebalo bi uključiti u svakodnevnu ishranu.
Sveži citrusi
Citruse treba čuvati na sobnoj temperaturi jer sadrže najviše tečnosti.
Prema rečima stručnjaka kora voćki sadrži najviše antioksidanata, te se preporučuje njeno usitnjavanje i dodavanje jelima.
Vitamin C, koji sadrže u velikoj meri, uticaće povoljno na organizam, na obnavljanje tkiva i na lečenje oštećenja na koži.
Istraživanje koje obuhvatilo grupu žena u Americi pokazalo je da uzimanje vitamica C smanjuje bore za 11 odsto. Ovaj vitamin je povezan i sa smanjenjem rizika od srčanih oboljenja. Naime, drugo istraživanje je pokazalo da ljudi koji konzumiraju veliku količinu citrusa imaju 28 odsto manje šansi da dožive infarkt.
Pogledajte i: Koje namirnice ne bi trebalo konzumirati na prazan želudac?
Konzmacijom citrusa utiče se i na smanjen nivo holesterola, te se savetuje konzumacija cele voćke umesto soka, jer se potrebna supstanca, hesperidin, koja je zaslužna za regulisanje holesterola, nalazi baš u kori u beloj opni.
Preporuka: Cediljka za citruse
Brojna istraživanja su pokazala da ishrana koja je bogata citrusima štiti od mnogih oboljenja, odnosno od raka, artritisa, srčanih oboljenja i dijabetesa.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*