berlin

Današnji glavni grad Nemačke bio je jedan od najuticajnijih ekonomskih, kulturnih i političkih centara Evrope, još od kada je u 13. veku osnovan na obalama reke Špreje. Ovom bivšom prestonicom Pruskog i Nemačkog carstva je od 15.veka pa sve do Prvog Svetskog rata vladala poznata nemačka dinastija Hoencolern.

Posle uspostavljanja Vajmarske republike, u Berlinu počinju takozvane ,,Zlatne Dvadesete”, doba prosperiteta i kreativnosti. Međutim, nakon dolaska na vlast Hitlera i Nacističke partije, ekonomija države počinje da opada, da bi za vreme Drugog Svetskog rata bila u potpunosti uništena.

Grad je 1945. godine oslobođen od strane Crvene Armije, a nedugo zatim i podeljen na Istočni i Zapadni Berlin. Ova podela postala je fizička kada je 1961. godine podignut poznati Berlinski Zid, a koji je srušen 1989. godine.

Početkom devedesetih godina, pored obilnih građevinskih radova u bivšem Istočnom Berlinu, radilo se mnogo i na socijalnom i kulturnom prosperitetu da bi danas ovaj grad bio poznat kao veoma liberalan, socijalno progresivan i tolerantan.

Berlin je podeljen na 12 delova (Bicirka) i u njemu živi 3,4 miliona stanovnika. Ovaj grad poznat je po bogatoj kulturnoj sceni i svojim kontrastima. Život u ovom gradu je u isto vreme i brz i opušten. Takođe, suprotnosti između istorijskih građevina i moderne arhitekture su ono što ovaj grad izdvaja od ostalih.

Najpoznatije turističke atrakcije u Berlinu

Brandenburška kapija

Ovaj 26 metara visok neoklasicistički spomenik prepoznatljiv je znak Berlina. Izgrađen je 1791. godine za kralja Frederika Vilhelma Drugog, i to kao odgovor na parisku Trijumfalnu kapiju. Brandenburška kapija poseduje šest velikih stubova koji obrazuju pet prolaza za pešake i na svom vrhu sadrži značajnu skulpturu antičkih bojnih kola sa četiri konja.

Brandenburška kapija

Muzejsko ostrvo

Između reke Špreje i kanala Kupfergraben nalazi se ovaj čudesni deo starog Berlina. Ovde ćete pronaći najveće i najvažnije gradske muzeje kao što su: Stari Muzej (Altes Museum) u kome se čuva kraljevsko blago, Novi Muzej, Nacionalna Galerija i Bode Muzej, u kome se nalazi bogata kolekcija antikviteta. Vredni posete su i Pergamon, sa svojim spektakularnim rekonstrukcijama istorijskih građevina sa Bliskog Istoka, i Stara Nacionalna Galerija (Alte Nationalgalerie) i njena kolekcija slika iz 19. veka.

Muzejsko ostrvo

Palata i park Šarlotenburg

Najveća i najstarija berlinska građevina iz doba Pruskog carstva je palata Šarlotenburg. Od kraja 17. veka pa do Prvog Svetskog rata služila je kao centar nemačke kraljevske porodice Hoencoler. Danas ova ogromna palata i njen okolni park nude mnogo interesantnih sadržaja za turiste – od pogleda na 50 metara visoku centralnu kupolu do posete stakleniku u kome su se gajile pomoranže. Poseta Novom Krilu palate nudi vam pogled na luksuz u kome su uživali članovi kraljevske porodice.

Palata i park Šarlotenburg

Rekonstruisani Rajhstag

Proglašenjem nastanka Nemačkog carstva 1871. godine u Versaju, Berlin je postao njegova prestonica i tada je za potrebe sedišta Vlade izgrađena elegantna neorenesansna palata poznata pod imenom Rajhstag. Pošto je zgrada 1933. godine uništena u požaru, komplentno je obnovljena krajem 90ih godina prošlog veka.

Vrhunac ove rekonstrukcije je staklena kupola (Kuppel) kojom možete da šetate, a ujedno vam nudi i fantastičan pogled na grad, posebno noću. Ovaj spoj neorenesanse palate i moderne staklene kupole fizički ilustruje Berlin kao grad suprotnosti.

Rekonstruisani Rajhstag

Kupola Rajhstaga

Kupola Rajhstaga

Pogledajte još