Nemačka je država koja je poznata po dobroj hrani. Mnogima su prve asocijacije na Nemačku šnicle, kobasice, perece, kao i velika krigla piva. Berlin je, naravno, savršeno mesto da probate ove, a i druge nemačke specijalitete. Izdvojili smo nekoliko jela u kojima uživaju stanovnici Berlina, ali i turisti.
Karivurst (Currywurst)
Ovo najpoznatije jelo u Berlinu datira još iz 1949. godine, i toliko je poznato i obožavano da ima svoj muzej i posebnu vrstu viljuške kojom se ono jede. Mada postoje različiti načini pripreme karivursta, u suštini, to je kobasica sa kečapom, vorčester sosom i karijem i služi se uglavnom sa pomfritom. Ukoliko volite ljutu hranu, ovo je pravi izbor za Vas, a najljuću možete pronaći u restoranu Curry&Chilli.
Doner Kebab (Döner Kebab)
Stanovnici Berlina kažu da je turski imigrant Kadir Nurman početkom 70-ih stvorio doner tako što je kebab i salatu, koji se tradicionalno služe na tanjiru, stavio u lepinju. Tako je nastalo ovo ukusno, a pristupačno jelo koje možete poneti sa sobom. Mustafin Gemuzedoner (Mustafas Gemüsedöner) važi za najukusniji u gradu, pa mušterije čekaju na njega u proseku 30 minuta.
Senfajer (Senfeier)
Ovo je klasično jelo koje su Berlincima posluživale njihove bake, pa mnoge od njih asocira na detinjstvo. Prevod imena ovog jela je ,,jaja u senfu” i to su u suštini kuvana jaja i krompir u kremastom sosu od senfa. Ukoliko vam ovo ne deluje primamljivo – probajte, predomislićete se.
Ajsbajn (Eisbein)
Nemačka kuhinja se u velikoj meri zasniva na svinjetini, a počasno mesto zauzimaju kolenice. Naziv ovog jela u bukvalnom prevodu znači ,,ledena noga”. Ajsbajn se najčešće služi sa krompirom, a najbolje mesto da probate ovo jelo je restoran Zur Letzten Instanz, koji je i najstariji u gradu i datira iz 1621. godine.
Šnicla Holštajn (Schnitzel Holstein)
Ova vrsta šnicle napravljena je prvi put u 19. veku za nemačkog diplomatu Fridriha fon Holštajna. Fon Holštajn je verovatno bio veliki gurman, jer ovo jelo sadrži teleću šniclu posutu inćunima, prženo jaje i kapar.