Back to homepage

Rim – Večni grad

Rim – Večni grad

Rim je prestonica i najveći grad Italije. Sa okolnim predgrađima, Rim ima ukupno 4,3 miliona stanovnika, što ga čini četvrtim gradom po naseljenosti u Evropskoj uniji. Rim se nalazi u centralnom delu italijanskog poluostrva u okrugu Lacio na ušću reka Anijen i Tibar. U sklopu Rima se nalazi i Vatikan, jedina država u sklopu drugog grada, zbog čega se Rim često naziva i prestonicom dve države.

Večni grad

Pošto postoji više od 2.500 godina, Rim se još naziva i „večni grad“. Rim je prvi od većih centara italijanske renesanse, ali i mesto u kom su nastali barok i neoklasicizam. Istorijski centar Rima se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, a njegovi spomenici i muzeji su najposećenije svetske znamenitosti.

Tradicionalno se smatra da ime Rim potiče od osnivača grada i prvog kralja Romula. Prema tradicionalnoj legendi, blizance Romula i Rema je odgajila vučica, a oni su kasnije osnovali grad, pri čemu je Romul u svađi ubio svog brata Rema. Po nekim drugim teorijama, ime Rim potiče od grčke reči „rome“ što znači snaga.

rim

Rim u doba renesanse

Renesansa je u Rimu trajala od kraja 15. veka do sredine 16. veka, a za to vreme je Italija postala kolevka renesansne umetnosti.

Rimska renesansa je započela kao projekat oživljavanja kulture i umetnosti za koji su bili zaduženi najveći umetnici tog vremena, među kojima su bili Mikelanđelo, Peruđino, Rafaelo, Botičeli i mnogi drugi.

Renesansni period je u velikoj meri promenio Rim i pretvorio ga u jedan od najvećih centara umetnosti na svetu. Upravo tada su nastala najpoznatija umetnička dela poput Rafaelovih freski u palati Vatikana ili čuvene Mikelanđelove Sikstinske kapele (slike ispod).

sikstinska kapela 2

sikstinska kapela

Drevni spomenici u Rimu

Rim je danas jedna od najpopularnijih svetskih destinacija, ponajviše zbog svoje bogate istorije i tradicije i spomenika koji već vekovima odolevaju zubu vremena.

Među najpoznatijim drevnim spomenicima kojima Rim može da se pohvali su Koloseum, koji je za Rim ono što je Ajfelov toranj za Pariz, zatim drevni hram Panteon, Rimski forum, Dioklecijanovo kupatilobrdo Palatina, Trajanov forum i Karakalino kupatilo.

koloseum slika 2

koloseum slika 1

Muzeji i palate u Rimu

Pored brojnih drevnih spomenika, Rim može da se pohvali i raznim muzejima i palatama punih očaravajućih umetničkih dela, a neki od njih su Vatikan, Bazilika Svetog Jovana Lateranskog, Španska skala, Vitorijano (spomenik Viktoru Emanuelu II).

Bazilika Svetog Jovana Lateranskog

Bazilika Svetog Jovana Lateranskog

 

Fontana di Trevi

Iako ne spada ni u muzeje ni u drevne spomenike, fontana di Trevi ne sme biti izostavljena kao jedna od ključnih atrakcija Rima koja je ovekovečena u brojnim filmovima i koja je uvek puna novčića koje ljudi bacaju kada požele želju.

Fontana di Trevi

Fontana di Trevi

Pogledajte još: