Kada se nađete u Rimu, jedina stvar o kojoj sigurno nećete morati da brinete jeste nalaženje dobrog restorana. Rim je pun porodičnih picerija, ali i raznih fensi restorana koji će zadovoljiti vaše prehrambene potrebe.
Rimska kuhinja
Rimska kuhinja se u najvećoj meri zasniva na svežem povrću (najpopularnija je artičoka), mesu (najčešće iznutrice sa začinima i čili papričicom) i siru. Ono što je takođe karakteristično jeste da se određena jela obično pripremaju određenim danima, te se tako npr. njoke spremaju četvrtkom.
Naravno, pasta je takođe nezaobilazan obrok prilikom posete Rimu, bilo da je to karbonara ili su u pitanju špagete.
Rimskih dezerata nema puno, ali među onima koje vredi probati je definitivno rikota torta koja se pravi od svežeg rikota sira, šećera, limuna, vanile, kandiranog voća, pinjola i suvog grožđa.
Ako se ikada nađete u Rimu, preporučujemo vam da obavezno potražite sledeće specijalitete:
- Fjori di zuka – Cvetovi tikvice, proprženi i punjeni mocarelom i sardinama.
- Fileti di bakala – Čuveno predjelo koje se sastoji od proprženih soljenih fileta bakalara.
- Supli – Pohovani kroketi od pirinča u sosu bolonjeze, napunjeni mocarelom.
- Pasta ala Karbonara – Čuvene špagete u sosu čiji su glavni sastojci jaja, slanina, crni biber i pekorino sir.
- Noki ala Romana – Njoke od semoline koje se prave sa puterom, sirom i muskatnim oraščićem.
- Koda ala Vakinara – Meko kuvani goveđi rep u sosu od paradajza.
- Pica ala Romana – Hrskava bela pica tanke kore koja se služi premazana maslinovim uljem i začinjena ruzmarinom.
- Pasta kaćo e pepe – Pasta u kremastom maslinovom ulju, pekorino siru i sosu od crnog bibera.
- Pasta e ćeći – Supa sa testom i leblebijom začinjena ruzmarinom.
- Pasta al arabijata – Pasta u sosu od paradajza, luka i čili papričica.
- Pomodori kon rizo – Paradajz punjen pirinčem pripremljen i serviran sa pečenim krompirom.
- Tripa ala Romana – Meko kuvani škembići u kremastom, začinjenom sosu od paradajza sa pekorino sirom.
- Pahata – Jareća creva kuvana u sosu od paradajza koja se često služe kao preliv za pastu (rigatoni kon pahata).
- Porčeta – Pečeno prase sa lovorom, belim lukom i crnim biberom; tipično za predgrađe Rima.
- Abaćo ala skotadito – Pečena jaretina.
- Fave – Svež bob, najčešće poslužen sa pekorino sirom ili skuvan sa lukom i slaninom.
- Puntarele – Sveže klice cikorije poslužene sa belim lukom i sardinama.
- Karćofi ala Đudija – Artičoke pržene na specijalan način tako da su meke iznutra a hrskave spolja.
- Polo ala Romana – Piletina kuvana s paprikom.
- Saltimboka ala Romana – Teletina u belom vinu sa žalfijom i pršutom.
- Maritoci – Meke lepinje sa suvim grožđem i kandiranom korom od narandže. Mogu se jesti prazne ili punjene.
- Krostata di Rikota – Vrsta čizkejka koji se pravi od rikota sira i kandiranog voća.
- Ćambele al vino – Tvrdi kolači u obliku krofni koji se umaču u vino na kraju obroka.