italija koloseum

Italija je parlamentarna republika okružena Mediteranskim morem u južnom delu Evrope. Specifična je po tome što na mapi ima izgled čizme.

Najveći gradovi Italije su: Rim, Milano, Napulj, Palermo, Bolonja, Đenova, Firenca i Venecija.

Istorija

Prema jednoj od teorija, smatra se da je Italija dobila ime po latinskom obliku grčke reči „viteliu“ što znači goveče. Grčki istoričar Dionis od Halikarnasa pak navodi da je dobila ime po heroju Italu, kog pominju i Aristotel i Tukidid.

Rim je kao naselje osnovan negde oko 753. godine pre nove ere, nakon čega je prerastao u ogromno carstvo čije nasleđe i dan-danas imamo prilike da vidimo, a klasični primeri su Koloseum i Panteon.

Renesansa, pokret oživljavanja kulture i umetnosti, potiče upravo iz Italije. Italijanska renesansa se pojavila sredinom 16. veka, a njene ideje su se ubrzo proširile na Francusku, Englesku i ostatak Evrope. Za vreme italijanske renesanse su nastala neka od najvećih umetničkih dela poput Leonardove Mona Lize i najveći arhitektonski poduhvati poput Bazilike Svetog Petra u Vatikanu.

Italija danas

Apeninsko poluostrvo

Apeninsko poluostrvo

Italija se danas graniči sa Francuskom, Švajcarskom, Austrijom i Slovenijom. Ona se maltene u celosti nalazi na Apeninskom poluostrvu, a u njenom sastavu su i dva već ostrva Sardinija i Sicilija, kao i brojna manja ostrva. U sklopu Italije se nalaze dve suverene države, San Marino i Vatikan.

Pošto se nalazi na spoju evroazijske i afričke tektonske ploče, u Italiji ima puno seizmičke aktivnosti i 14 vulkana od kojih su čak 4 aktivna: Etna, Stromboli, Vulkano i Vezuv.

Klima Italije je prilično raznovrsna. Ona u severnim i centralnim regionima varira od vlažne suptropske do vlažne kontinentalne i okeanske.

Obalne oblasti Ligurija, Toskana i većina južnih oblasti imaju mediteransku klimu. U obalnim regionima leta su topla i suva, a zime blage.

 

Znamenitosti Italije

Glavne znamenitosti koje treba da vidite ako posetite Italiju su:

  • Rimski Koloseum
  • Venecija
  • Pompeja
  • Krivi toranj u Pizi

  • Firentinska katedrala
  • Vatikan
  • Rimski forum
  • Panteon

Gradovi u Italiji koje morate posetiti: