Piza je najveći grad u italijanskoj pokrajini Toskani u Italiji koji je najčuveniji po krivom tornju u Pizi.

Ipak, pored krivog tornja, Piza ima da ponudi i preko 20 istorijskih crkava, nekoliko srednjevekovnih palata i par interesantnih mostova na reci Arno.

Istorija

Tačno poreklo imena Piza nije poznato. Smatra se da su grad osnovali Pelazgi, Grci, Etruščani ili Ligurijanci. Pronađeni su arheološki ostaci iz 5. veka pre nove ere koji ukazuju na to da je Piza bila važna luka koja je trgovala sa Grcima i Galima.

Piza je vrhunac moći doživela u 11. veku kada je postala jedna od najvažnijih luka u Italiji. Ona je od 11. do početka 15. veka bila veoma moćna i bogata, a onda je pala u ruke Firentinske države.

Grad se oporavio u prethodnih par decenija zahvaljujući turizmu.

toranj u pizi 2

Glavne atrakcije – Piza

Piza sadrži brojne atrakcije od kojih je najpoznatija Katedralni trg (Pjaca del Duomo) u čijem sklopu se nalaze Duomo katedrala, Krstionica, groblje Kampo Santo i već nadaleko poznati krivi toranj.

Pored navedenog, u Pizi možete videti:

  • Trg Vitezova (Pjaca dei Kavaljeri), na kom se može videti čuvena Viteška palata čiju je impresivnu fasadu dizajnirao Đorđo Vasari.
  • Santo Stefano dei Kavaljeri, crkvu na Trgu Vitezova koju je takođe dizajnirao Vasari i u kojoj se nalazi bista Donatela i slike Vasarija, Jakopa Ligocija, Alesandra Feja i Pontorma. U njoj se takođe nalaze ratni plenovi iz pomorskih bitki između vitezova Svetog Stefana i Turaka iz perioda između 16. i 18. veka.
  • Sveti Sikstus, mala crkva iz 1133. godine u kojoj su se neko vreme vodili pisarski poslovi i u kojoj je zasedao Savet starosedelaca. Danas je to jedna od najočuvanijih zgrada rane romanske arhitekture.
  • Sveti Franjo, crkva izgrađena negde u 13. veku u kojoj se nalaze dela Jakopa da Empolija, Tadea Gadija i Santi di Tita.
  • San Fredijano, drevna crkva iz 1061. godine.
  • San Nikola, drevna crkva iz 1097. godine koja je renovirana na prelazu iz 13. u 14. vek.
  • Santa Marija dela Spina, mala bela mermerna crkva na reci Arno.
  • Palata Medičijevih, palata koja je prvobitno pripadala porodici Apijano koja je vladala Pizom od 1392. do 1398. godine a koja je dospela u ruke Lorenca de Medičija 1400. godine.
  • Orto Botaniko, botanička bašta Univerziteta u Pizi koja je istovremeno i najstarija univerzitetska botanička bašta u Evropi.
  • Kraljevska palata, palata koja je nekada pripadala porodici Kajetani i u kojoj je Galileo Galilej prikazao vojvodi od Toskane planete koje je otkrio svojim teleskopom. Ova zgrada je danas pretvorena u muzej.

Naravno, to nisu ni blizu sve atrakcije koje se mogu videti u Pizi, što samo znači da krivi toranj nije jedino što vredi videti u ovom gradu.

Pogledajte još