Odlučeno: Velika matura uslov za upis na fakultete

24/03/2017 11:46

Odlučeno: Velika matura uslov za upis na fakultete

Učenici srednje škole koji budu želeli da nastave svoje školovanje na nekoj od visokoškolskih ustanova moraće da polažu veliku maturu umesto prijemnog ispita.

Slično polaganju male mature za upis u srednje škole, od školske 2020/2021. godine učenici će polagati veliku maturu iz tri, četiri ili pet predmeta.

Velika matura – testovi iz više predmeta

Velika matura će prema planovima “zahvatiti” sadašnje osmake koji će biti prva generacija koja će na ovaj način konkurisati za upis na fakultete.

Učenici srednjih škola za upis na fakultete polagaće opštu, stručnu ili umetničku maturu, saznaju i prenose “Večernje novosti”.

Srpski jezik biće obavezan za sve učenike, a matematika za one koji su je učili duže od dva razreda, a ukoliko matematiku nisu učili duže od dva razreda, učenici će umesto nje polagati opšteobrazovni predmet po izboru.

Treći predmet biće izborni, a učenici će moći da biraju između istorije, biologije, geografije, hemije, fizike i stranog jezika.

Za gimnazijalce – opšta matura

Gimnazijalci će polagati opštu maturu, u okviru koje će se polagatii testovi iz maternjeg jezika, matematike i jednog predmeta po izboru. Ukoliko upisuju fakultet koji zahteva položen test iz, recimo, hemije i biologije, onda će onda jedan od ta dva predmeta uzimati kao kao treći, obavezni, a drugi će polagati kao četvrti, izborni.

Stručna i umetnička matura

Stručna matura za učenike srednjih stručnih škola pored srpskog i matematike, ako su je učili duže od dve godine, imaće i stručni test, koji će se sastojati iz praktičnog i teorijskog dela.

Umetnička matura, piše list, biće slična, samo što će umesto stručnog, pogati umetnički test sa praktičnim i teorijskim delom.

“Generacije koje su sada u srednjoj školi završavaće i upisivaće se na fakultete prema važećim pravilima, a za učenike koji će ove godine upisati srednje škole, važiće nova pravila, tako da će Nacionalna matura biti prvi put sprovedena na kraju školske 2020/2021. godine”, rekao je za Novosti dr Radivoj Stojković, zamenik predsednika Nacionalnog prosvetnog saveta i član radne grupe.

Nacrt radne verzije “Program nacionalne mature” radna grupa je završila i poslala ministru prosvete, nakon toga uslediće javna rasprava, a zatim finalna izrada tog važnog dokumenta, da bi pre nove školske godine stigao na usvajanje pred Nacionalni prosvetni savet. Kada se usaglase, ostaje samo da ministar prosvete potpiše dokument.

24/03/2017 11:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Gedža
7 godine ranije

Ovi činovnici samo smišljaju neke gluposti kako bi opravdali platu i uposlili birokratiju što više