Reforma osnovne škole: Devet umesto osam razreda?

04/11/2016 11:51

Reforma osnovne škole: Devet umesto osam razreda?

Ukoliko bi sada došlo do reforme osnovne škole – ona bi trajala devet godina i bila bi podeljena u tri ciklusa po tri godine.

Ako bi osnovna škola trajala devet godina, učenicima se ne bi dodavala jedna godina, nego bi se predškolsko obrazovanje računalo kao prvi razred osnovne škole.

Upravo su ovo bile teme na tribini Odbora za obrazovanje Srpske akademije nauka i umetnosti koja je održana u četvrtak, 3. novembra.

Novi model osnovne škole

O ovakvom modelu obrazovanja u osnovnoj školi se raspravljalo na tribini SANU iako to nije deo nacionalne strategije razvoja obrazovanja. Među temama na tribini provuklo se i pitanje – na čiju štetu bi išlo uvođenje podele osnovne škole na tri ciklusa od po tri razreda – da li na štetu nastavnika ili učitelja.

Ukoliko bi se uveo novi model osnovne škole koja bi trajala devet godina i bila podeljena na tri ciklusa, govori se o tome da bi drugi ciklus – period od četvrtog do šestog razreda – bio kombinacija predmetne i razredne nastave – što bi moglo biti kompromisno rešenje i za učitelje i za nastavnike.

Prof. dr Aleksandar Lipkovski, predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta, ocenio je da ovo ne bi bila mala, nego revolucionarna promena.

– Zbog uvođenja ovakvog sistema okolne države imaju niz problema. Ova promena podstiče se spolja, zbog ušteda u obrazovanju, koje nam nameću kreditori i finansijeri – smatra Lipkovski. – Za poslednjih 20 do 30 godina, obrazovni sistem se dosta promenio. Mnoge stvari rađene su na brzinu, mnoge upropaštene, pa je sistem doveden u nezavidnu situaciju. Bez podrške društva nema ozbiljne reforme obrazovanja.

Izvor: Novosti.rs

04/11/2016 11:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments