Program za kontrolu izostanka dece iz škole

18/02/2015 14:48

Program za kontrolu izostanka dece iz škole

Postoji softver koji je od strane privatnika, koji su ga i razvili, ponuđen školama u Srbiji, kako bi se kontrolisale ocene učenika ali i njihovi izostanci iz škole.

Ovaj softver radi na principu slanja SMS poruka roditeljima gde se nalazi informacija upravo o ocenama ili izostancima njihovog deteta. Na ovaj način roditelji su još više uključeni u školovanje svoje dece, a ovaj program olakšava i kontrolu nad decom koja imaju previše izostanaka iz škole.

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić rekao je da je u srednjim stručnim školama prosek izostanaka po učeniku 81, što znači da je svaki učenik izostao iz škole 15 dana. A ovaj podatak je vezan samo za prvo polugodište.

Prema dostupnim podacima, najviše izostanaka imaju učenici trogodišnjih i četvorogodišnjih škola mašinskog, građevinskog, tekstilnog smera, a u medicinskih i ekonomskim školama je malo bolja situacija. U ovim školama je prosek izostanaka 56 do 60, a gledali su se izostanci samo učenika četvrtog razreda.

S obzirom na to da ne postoji rešenje Ministarstva za ovaj problem, privatnici su svojim softerom odlučili da ponude jedno, koje za sada daje rezultate. Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu prosvete Snežane Marković, ovaj program je dobro prihvaćen u školama i od strane nastavnika i od strane roditelja, a Ministarstvo prosvete je dva puta, bez uspeha, pokušalo da uvede informacione sisteme u obrazovanje.

Ranije je postojalo pravilo da učenik sa 25 neopravdanih izostanka napušta školu, ali sada je ovaj problem drugačije rešen.

“Kada dođe do te granice od 25 izostanka, postavlja se pitanje da li će ispasti iz sistema pa ćemo imati još veći socijalni, obrazovni problem ili ćemo naći način da ga sa te klackalice vratimo u sistem”, rekla je Snežana Marković.

Umesto isključenja iz škole, sada se u ovakvim slučajevima sprovode mere koje pomažu učeniku da se vrati “na pravi put” i nastavi školovanje, što bi trebalo da bude dobro pre svega za njega, ali i za obrazovni sistem.

Program za kontrolu izostanaka učenika koristi se u školama u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kraljevu i Užicu.

Izvor: Tanjug

18/02/2015 14:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments