Studentski domovi i vakcinacija obrazovnog kadra

30/07/2021 16:56

Studentski domovi i vakcinacija obrazovnog kadra

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, pozvao je prosvetne radnike da se vakcinišu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

– Prosvetni radnici su shvatili koliki je značaj vakcinacije za zaustavljanje korona virusa i povratak uobičajenom načinu života i navikama. Iako procenat vakcinisanih prosvetnih radnika iznosi oko 50 odsto, posebno moram da pohvalim zaposlene u visokom obrazovanju, ali i da pozovem i ostale iz sistema obrazovanja da se vakcinišu, jer nam je to poslednja šansa da pobedimo ovaj virus i da se od 1. septembra nađemo u školskim klupama, što smatram najboljim i za dečiju socijalizaciju i njihovo obrazovanje – izjavio je Ružić.

Prema njegovim rečima, u obrazovno-vaspitnom sistemu vakcinisano je ukupno 48, 72 odsto zaposlenih, od čega je najveći procenat u visokom obrazovanju 60, 23 odsto, dok je u osnovnom 46, 68 odsto, srednjem 46,29 odsto i u predškolskom 36,11 procenata. Ministarstvo je inače, organizovalo onlajn obuke za osnaživanje zaposlenih u obrazovanju za razvijanje odgovornog odnosa prema zdravlju, očuvanje zdravlja i bezbednosti učenika za 1515 stručnih saradnika iz osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Obuke, koje su održane od 6. do 13. jula, organizovane su u saradnji sa Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) i Populacionim fondom UN (UNFPA), a trening je vodilo 36 prosvetnih savetnika iz svih školskih uprava. Do kraja avgusta stručni saradnici prezentovaće ove sadržaje nastavnicima, a obrađivaće se teme, poput rodne ravnopravnosti i rodno zasnovanog nasilja, maloletničkih i dečijih brakova i zdravstvenog vaspitanja.

Kako piše u saopštenju, osim toga, biće reči i o ličnoj higijeni, mentalnom i reproduktivnom zdravlju, prevenciji rizičnih ponašanja (alkoholizam, narkomanija, cigarete), bezbednosti, seksualnom nasilju, kao i značaju fizičke aktivnosti i zdrave ishrane. Nakon obuka nastavnika, i učenici će u skladu sa svojim uzrastom, imati mogućnost da učestvuju na 38 radionica. Nastavnicima i stručnim saradnicima ovi obrazovno-vaspitni resursi biće dostupni na portalu ZUOV i mogu da ih koriste u radu sa učenicima i roditeljima osnovnih i srednjih škola.

U međuvremenu, Vlada Republike Srbije usvojila je na svojoj sednici Predlog zakona o potvrđivanju Okvirnog sporazuma između Banke za razvoj Saveta Evrope i Republike Srbije za projektni zajam – studentsko stanovanje. Tim sporazumom će se obezbediti sredstva za izgradnju dva nova studentska doma u Nišu i Beogradu i to za smeštaj 1.400 studenata.

– Nov studentski dom u Beogradu sa 1.000 kreveta biće izgrađen kao novi blok u Studentskom gradu, a predviđeno je da se studentski dom u Nišu izgradi u okviru kompleksa tehničkih fakulteta, za smeštaj 400 studenata – navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije usvojila je i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije o osnivanju i uslovima delatnosti kulturno-informativnih centara, “kojim se utvrđuje pravni okvir za jačanje međudržavne saradnje u oblasti kulture, obrazovanja i informacionih tehnologija”.

30/07/2021 16:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments