Znate li kako miriše svemir?

07/12/2017, 12:10

Znate li kako miriše svemir?

Zamislite da možete da odete u svemir, skinete kacigu i udahnete. Da li ste zapitali kakve biste mirise tom prilikom osetili?

Večina svemir zamišlja kao mračno, beskonačno, tiho mesto, te je poprilično nemoguće da ima bilo kakav miris, zar ne? Međutim, kako se ispostavilo, kosmos zapravo veoma posebno miriše.

Mirisi u svemiru

Svemirska odela, na primer, imaju sasvim drugačiji miris kada se astronauti vrate sa svojih misija. Prema svedočenjima, ona mirišu zagorelo, a uz to, oseća se oštar “metalni” miris. A šta izaziva ovako neprijatan miris? Naučnici veruju da je u pitanju policistična arooma ugljovodonika, nastala od reakcija na zvezdama i drugim nebeskim telima.

Mlečni put miriše na rum?

Međutim, ovo je samo jedan od mirisa koje svemir, prema pretpostavkama, ima. Univerzum je masivan i prepun različitih elemenata. Na primer, Mlečni put ima velike količine etil formata, koji nastaju reakcijom kiselina i alkohola. Ovaj element daje malinama ukus, pa bi tako, prema pretpostavkama naučnika, svemir u nekim delovima mogao da miriše i na rum.

Povezane objave

07/12/2017, 12:10

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*