Ugrožena još jedna vrsta životinja!

09/12/2016, 10:57

Ugrožena još jedna vrsta životinja!

Promena klime i uticaj čoveka na prirodu u velikoj meri utiče na određene vrste životinja kojima je potrebno specifično prirodno okruženje.

Lista ugroženih životinjskih vrsta kojima preti istrebljenje iz godine u godinu se proširuje, pa su tako na ovu listu stigle i žirafe.

U poslednjih 30 godina zabeležen je pad broja žirafa u svetu, zbog čega se njihov status može definisati kao kritičan – pa ukoliko se nešto ne preduzme, ove životinje mogu izumreti vrlo brzo.

Žirafe

Žirafe

Naime, u 1985. godini zabeleženo je 155.000 jedinki ovih životinja, da bi do 2015. godine njihov broj spao na 97.000, zbog čega je Međunarodna unija za zaštitu prirode morala da reaguje, pretpostavljajući da je razlog za ovaj problem gubitak staništa, krivolov i građanski nemiri u mnogim delovima Afrike.

Upravo je širenje stambenih i poljoprivrednih prostora, koji prati brz rast ljudske populacije, u velikoj meri ugrozilo prirodna životinjska staništa u mnogim delovima Afrike, a veliki negativan uticaj na životinje imali su i nemiri u Keniji, Somaliji i Etiopiji.

Pored žirafa, na crvenoj listi ugroženih vrsta nalazi se i veliki broj ptica, kao što je siva papiga iz Afrike koja je veoma popularna kao kućni ljubimac upravo zbog mogućnosti da verno oponaša ljudski glas.

09/12/2016, 10:57

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*