4 stvari koje možete naučiti praveći nedeljne liste

24/02/2016 09:32

4 stvari koje možete naučiti praveći nedeljne liste

Svi mi praktikujemo rituale koji čine da se osećamo bolje kao što su čitanje, joga, vežbanje ili vođenje dnevnika. Međutim, ukoliko ste zaista zainteresovani za rad na sebi, odličan projekat bi za vas predstavljala tematika knjige “Projekat 52 liste”.

Projekat se sastoji iz sklapanja različitih nedeljnih listi svake nedelje koje sadrže, na primer, vaše ciljeve ili neispunjene želje i po završetku nedelje odaberete jednu stavku sa te liste. Ovo može biti odličan način da odvojite malo vremena za sebe svake nedelje kako biste napravili listu i postepeno ispunjavali svoje ciljeve.

Ovaj projekat se pokazao kao izuzetno produktivan, ali istovremeno i poučan, naročito u četiri stavke koje predstoje pred vama.

1. Liste vas čine više svesnim

Ukoliko ste to zapisali, to mora da znači da ste ozbiljno mislili o tome.

Za primer može da posluži lista osobina koje najviše cenite kod drugih a koje prepoznajete i u sebi. Na ovaj način možete utvrditi osobine koje cenite kod sebe tako što ćete ih pokazivati više u toj nedelji. Takođe, na ovaj način se možete podsetiti koliko cenite ljude u svom okruženju.

2. Liste pročišćavaju vaš um

Pisanje listi nije isto što i pisanje dnevnika. Dnevnik takođe poseduje ovu sposobnost, međutim stranice dnevnika najčešće sadrže mnogobrojne redove ispunjene pomešanim emocijama, iskustvima i mislima koje su ispoljene u celosti, bez predumišljaja.

Liste pročišćavaju um na drugačiji način, one vas primoravaju da mislite o tome šta zaista želite da prenesete na papir, pročišćenije misli i preciznije želje i namere. Pročišćavanje misli na ovaj način može da ima izuzetno umirujući efekat na vas.

3. Liste poboljšavaju vaše samopouzdanje

Ove liste ne sadrže samo ciljeve i zadatke koji vam predstoje. Liste iz ovog projekta takođe uključuju i one koje nabrajaju lepe momente i omiljene stvari u vašem životu. Ovakve liste imaju moć da vas podsete na dobre stvari u vašem životu, da vas spreče da budete prekomerno samokritični i perfekcionistički nastrojeni, kao i da steknete pozitivniji uvid u svoj život.

4. Liste smanjuju nervozu

Većina ljudi iskusi određenu dozu nerviranja u toku dana, što na radnom mestu, što prouzrokovano situacijama kod kuće ili događajima koji predstoje i izazivaju strah.

Svi mi želimo da imamo kontrolu nad svojim životom. Iako je potpuna kontrola u životu nemoguća, liste mogu u velikoj meri da pomognu. Zapisivanje stvari koje želite da postignete, kao na primer da provodite manje vremena pred televizorom, da štedite ili da budete spontaniji čini da ove stvari izgledaju stvarnije i dostižne. Organizovanje svog života i zapisivanje ciljeva pomaže pri sprečavanju stresnih situacija i emocija prouzrokovanih stresom.

24/02/2016 09:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments