Ove namirnice predstavljaju najbolji izvor energije

06/06/2018 10:03

Ove namirnice predstavljaju najbolji izvor energije

Zdrava i pravilno izbalansirana ishrana od velike je važnosti u životu svakog pojedinca, posebno kada se u obrzir uzme i način života, koji je sve brži. 

Zdrav san i odmor nakon stresnog dana, prijaće organizmu.

Ukoliko često osećate umor, preporučuje se unos sledećih namirnica kroz ishranu. Ove namirnice bogate su vitaminima i telu obezbeđuju potrebnu energiju.

Med

Med se kao prirodni izvor energije koristio u staroj Grčkoj. Preporučuje se kašičica meda svakog dana, najboje ujutru, kako bi se nivo energije podigao.

Med sadrži ugljene hidrate, koje telo koristi kao gorivo. Takođe, unos ove namirnice pomaže pri održavanju nivoa glikogena, odgovornog za sprečavanje zamora mišića.

Banane i puter od badema

U pitanju je odlična kombinacija složenih ugljenih hidrata i proteina. Miks voćnih šećera, magnezijuma i aminokiselina koje se nalaze u banani, zatim vitamin B, zdrave masti i protein koje sadrži puter od badema, pružiće energiju za lako funkcionisanje.  Ove namirnice sadrže kalijum, triptofan i vitamin B, kombinaciju koja pozitivno utiče na raspoloženje.

Zeleni čaj

Efekat zelenog čaja manifestuje se kroz povećan nivo energije i brz metabolizam. Rezultati sprovedene studije u Americi, pokazali su da zeleni čaj ubrzava metabolizam za 4 odsto u roku od 24 sata.

Zeleni čaj smanjuje apetit i sagoreva kalorije. Naime, čaj sprečava apsorpciju masti i održava zdrav nivo glukoze.

Slatki krompir

Složeni ugljeni hidrati koji se nalaze u krompiru oslobađaju glukozu polako u sistem. Slatki krompir bogat je hranljivim vlaknima koja povećavaju nivo energije i sagorevaju kalorije. Ove povrće predstavlja odličan izvor ugljenih hidrata, vitamina C, magnezijumom, gvožđem i beta karotenom.

Jaja

Jaja su bogata proteinima pa predstavljaju odličan izvor energije. Ova namirnica sadrži aminokiseline, potrebne za normalno funkcionisanje organizma. Jaja sadrže tijamin koji ugljene hidrate pretvara u energiju, dok vitamin B, oslobađa potrebnu energiju iz hrane.

Proteini koje sadrži jaje doprinosi u velikoj meri jačanju mišića.

Spanać

Spanać je bogat kalijumom, magnezijumom i gvožđem. Magnezijum ima važnu ulogu u proizvodnji energije i određena opuštajuća svojstva, koja utiču na kvalitet sna.

06/06/2018 10:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments