Ove namirnice povišuju dobar holesterol

27/03/2020 10:48

Ove namirnice povišuju dobar holesterol

Ishrana je jedan od ključnih faktora za zdrav organizam i jak imuni sistem.

Bitno je da vodimo računa o našoj ishrani i da uvedemo namirnice koje sprečavaju formiranje lošeg holesterola i povećavaju dobar.

Formiranje lošeg holesterola može se sprečiti zdravom ishranom i aktivnim načinom života. Ishrana bogata vlaknima i namirnicama bogatim antioksidansima, nutrijentima, vitaminima B i C može uticati na porast nivoa dobrog holesterola u krvi. Ovaj holesterol, za razliku od onog lošeg ima dobar uticaj na organizam pošto absorbuje višak holesterola iz tkiva i ćelija i doprema ga do jetre, nakon čega se on eliminiše iz organizma. Loš holesterol predstavlja rizik za kardiovaskularni sistem i može ugroziti zdravlje ljudi svih uzrasta.

Sočivo je namirnica bogata antioksidansima i bogat izvor nutrijenata, kao što su minerali i vlakna. Ova namirnica nam može pomoći da držimo holesterol pod kontrolom, ubrzava varenje, pomaže eliminaciju ostataka, masnoća i toksina iz tela. 

Istu ulogu imaju i bademi, koji su bogati nutrijentima i mogu biti idealna užina. Bademi su dobri za ceo organizam, a zahvaljujući velikom sadržaju vlakana, proteina i gvožđa utiču na porast nivoa dobrog holesterola i broja crvenih krvnih zrnaca. Bademi su dobri i za digestivni trakt, a veliki sadržaj nezasićenih masti utičena na očuvanje zdravlja krvnih sudova.

Zahvaljujući prirodnim sastojcima od kojih se pravi, pivo je takođe zdravo za organizam, ako se koristi u normalnim količinama. Takođe, sadržaj antioksidanasa i rastvorljivih vlakana pomažu organizmu u borbi protiv holesterola. Izvor antioksidanasa u pivu su sastojci od kojih se pravi, kao što su žitarice i hmelj.

Voće treba da unosimo tokom cele godine, bez obzira na to koje je godišnje doba. U ovom periodu, posebno treba unositi ono bogato vitaminom C, kao što su narandže, kivi ili borovnice, koje takođe pomaže održanju visokog nivoa dobrog holesterola u krvi. Vitamin C je antioksidant i može eliminisati iz organizma slobodne radikale, utičući na prevenciju stvaranja lošeg holesterola. Početkom jeseni bi bilo dobro da jedete dunje, koje su bogate vlaknima, imaju malo kalorija, dobre su za probavu i smanjuju nivo lošeg holesterola.

27/03/2020 10:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments