Mediteranska ishrana utiče na depresiju?

15/10/2018 12:56

Mediteranska ishrana utiče na depresiju?

Poznata je činjenica da mentalno stanje utiče na apetit i na pojedine životne navike. 

Međutim, stručnjaci su pokušali da otkriju kako prehrambene navike i loša ishrana utiču na sklonost ka mentalnim problemima.

Mediteranska ishrana kao lek

Prema rezultatima istraživanja, koje su sproveli naučnici londonskog Juniverziti koledža, otkriveno je da osobe koje uglavnom biraju mediteranski tip ishrane, imaju za 33 odsto niži rizik od pojave depresije.

Ishrana, koja je naziv dobila po tome što je konzumiraju stanovnici područja Sredozemlja, dosta je slična vegetarijanskoj ishrani, jer podrazumeva konzumiranje velike količine povrća, voća, maslinovog ulja, orašastih plodova i ribe.

Rezultati su takođe pokazali da tipovi ishrane koji sadrže veliku količinu zasićenih masti i šećera, mogu štetno uticati na mentalno zdravlje. Štetnost nastaje kao rezultat oksidativnog stresa, otpornosti na insulin, promena u protoku krvi i upala.

Kako objašnjavaju stručnjaci, hroniče upale utiču na mentalno zdravlje jer proinflamatorni molekuli dospevaju u mozak. Na taj način mogu uticati i na neurotransmitere koji su odgovorni za regulaciju raspoloženja.

Na ovakve upale i oksidativni stres, najbolje preventivno deluju voće, povrće, orašasti plodovi, vino… Reč je o namirnicama koje imaju protivupalna i antioksidativna svojstva.

Prema mišljenju stručnjaka sa Univerziteta u Glazgovu, savetuje se oprez, jer postojeći dokazi nisu dovoljni kako bi se moglo utvrditi da ishrana bogata biljakama preventivno deluje na depresiju.

Studija je utvrdila da osobe slabijeg mentalnog zdravlja jedu lošije, te je moguće da su iz tog razloga skloniji depresiji, a ne zbog same ishrane.

15/10/2018 12:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments