Zanimljive činjenice o Kini

25/04/2023 12:21

Zanimljive činjenice o Kini

Kina je jedna od najvećih zemalja na svetu, pa je samim tim bogata zanimljivim činjenicama, koje ne možete ni da zamislite. Populacija sa velikim brojem stanovnika obiluje raznim navikama, običajima i načelima, a u nastavku teksta otkrijte neke od njih. 

Više od 30 miliona Kineza i dalje živi u pećinama i svaki peti čovek na planeti je Kinez. Naime, Kina broji 1,357 milijardi stanovnika od ukupnih 7,5 milijardi.

U Kini postoji konstrukcija koja je usporila rotaciju planete Zemlje. U pitanju je brana, koja predstavlja pravo inženjersko čudo i zadržava 39,3 kubik kilometara vode.

U Kini postoji trend nazivanja dece po #hashtag-u. Naime, u čast takmičenja, u Pekingu su 2008. godine ,4.104 bebe registrovane pod imenom “Olimpijske igre”.

Golubovi obučeni da prenose informacije, predstavljaju projekat Vojske Narodne Republike Kine, iz 2011. godine, kako bi se sprečili sajber napadi, koji uništavaju njihovu komunikaciju. Divizija se sastojala od 10.000 golubova.

Kina je jedna od zemalja koja i dalje primenjuje smrtnu kaznu. Imaju takozvani “Autobus smrti”, koji putuje od mesta do mesta i lišava života prestupnike kojima je pre toga određena smrtna kazna. Takođe, postoje i operacione sale u kojima se vade organi, a zatim stavljaju u prodaju.

Građani Kine od 2007. godine mogu dobiti dozvolu za reinkarnaciju.

Cenzura u Kini znači mnogo više nego što mislite. Naime, Kinezi uglavnom prikazuju domaće serije i filmove, a imaju i svoj pretraživač kao i društvene mreže.

Kina, kao treća po veličini država na svetu, ima samo jednu vremensku zonu, koja se upravlja prema Pekingu.

Interesantno je i to, da se u Kini, knjige prodaju na kilogram.

25/04/2023 12:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments