Zanimljiva i isplativa zanimanja u Srbiji

19/02/2018 12:41

programing
Da, moguće je baviti se interesantnim, pa čak i originalnim poslom u Srbiji, i pritom i zarađivati. Što se tiče finansijskog dela, neke profesije su definitivno isplativije od drugih ako uporedimo uloženi trud u obrazovanje i usavršavanje sa visinom primanja. S druge strane, svako od nas poseduje određene talente i afinitete koje treba iskoristiti da bi radili ono što volimo. U suprotnom, stres na poslu postane glavni i odgovorni krivac za zdravstvene probleme, pa i naizgled visoka plata se učini zanemarljivom. Ali, da ne dužimo – evo zanimljivih, dobrih i možda pomalo neočekivanih predloga.

Programer

Očekivano, počinjemo od zanimanja koje je postalo izuzetno popularno poslednjih godina. Za konkurisanje za mesto programera potrebno vam je fakultetsko obrazovanje (ali ne i diploma), iliti pak završen kurs. Programeri su uveliko poznati po vrtoglavim ciframa na bankovnim računima, mada početnik ne može očekivati previše, i njihova plata takođe može biti „minimalac“.

S druge strane, postoji širok dijapazon oblasti za koje se možete specijalizovati: različiti programski jezici, kao i veliki raspon krajnjih proizvoda (razni tipovi sajtova, video igrice, platforme itd.).

Tatu umetnik

Ukoliko niste primetili, tetovaže više nisu tabu tema, i može se reći da su postale potpuno društveno prihvatljive. Imati tetovažu više nije toliko neuobičajeno, i danas se posmatra kao samo još jedan ritual ulepšavanja.

Ukoliko imate umetničku crtu, kao i mnogo strpljenja i spremnosti da radite odgovoran posao, ovo bi bilo idealno zanimanje za vas. U zavisnosti od kompleksnosti tetovaže i njene veličine, cene prilično variraju, ali uglavnom odgovaraju kvailitetu usluge. Velika prednost ovog zanimanja slična je prethodnom – daje vam mogućnost rada u inostranstvu. Doduše, za ovu profesiju morate i fizički biti prisutni.

Pilot/avio tehničar

Naravno, ovo su dva posebna zanimanja, ali su usko vezana za jedne od najmoćnijih mašina na planeti, tj. avione. Što je riskantniji posao, obično je i bolje plaćen, a biti odgovoran za stotine putnika je istovremeno i čast i rizik. Ono što je definitivno prednost ovog posla je mogućnost da posetite daleke zemlje i proširite vidike, i da usput i zaradite.

Ofset mašinista

Sličnost između ofset mašiniste i pilota je u činjenici da je su obe profesija relativno mlade. Ofset štampa postoji tek oko stotinak godina, takođe, pa samim tim i potreba za profesionalcima. Posao ofset mašiniste zahteva stručnost i umeće, a što se tiče budućnosti, potreba za dobrim mašinistima može samo da raste, obzirom na to da popularnost ove vrste štampanja ne jenjava već par decenija (ona čini 85% svetske štamparske delatnosti).

Frizer

Od mladih, do vrlo starog zanimanja, i definitivno neizbežnog. Biti frizer podrazumeva da imate dozu kreativnosti i ljubavi prema ovom specifičnom poslu. Obzirom da je trend ulepšavanja sve jači (setite se samo naizgled savršenih profila na društvenim mrežama), iskusni i vešti profesionalci sve su više na ceni. Takođe, društvene mreže im izuzetno pomažu u promociji i stvaranju sopstvenog brenda. Uz to, za obavljanje ovog posla lako se kvalifikujete u bilo kojoj državi.

Inženjer rudarstva

Od velike preokupiranosti digitalnim svetom, ponekad zaboravimo da smo i dalje isuviše zavisni od prirodnih, iscrpivih resursa. Silicijum nastavlja da bude osnova svih kompjuterskih procesora, na primer, a  sve se više ne može zamisliti bez njih. Uslužne delatnosti u ovoj oblasti donose vrlo lepe prihodne na mesečnom nivou, i vaše znanje je cenjeno svuda u svetu. Nalaženje najboljih nalazišta ruda je vrlo zanimljivo i uzbudljivo. Ukoliko volite povremeni rad na terenu, otkrivanje misterija naše planete, i upotrebu eksploziva ovo je posao za vas.

Bloger

Mora se priznati, jedno od najnestabilnijih zanimanja, ali i najisplativijih. Sama ideja deluje vrlo primamljivo – dovoljno je da obaveštavate javnost o onome što volite da radite, o svom hobiju ili strasti, bilo da je to kuvanje ili pak analiziranje slavnih ličnosti i njihovog kretanja. Današnji uspeh se polako tumači (impresivnim) brojem pratilaca na instagramu u određenim industrijama. Mada, to ne znači da je dovoljno samo otvoriti profil i postavljati slike uz par reči u opisu.  Rad na blogu zahteva vremena i truda, kao i sve (ukoliko pričamo o velikim ambicijama).

Naravno, bitno je da volite ono što radite i pokušate da budete najbolji u tome. Navedene profesije se vrlo razlikuju što se tiče neophodnog obrazovanja ali i sklonosti neophodnih za bavljenje istim. U svakom slučaju, ukoliko se odlučite za neko od ovih zanimanja, dajte sve od sebe, i profit je neizbežan.

19/02/2018 12:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments