Koje stvorenje je najbrže na planeti?

02/08/2022 12:12

Koje stvorenje je najbrže na planeti?

Ukoliko ste pomislili na nekog pripadnika porodice mačaka, pogrešili ste. 

Nije reč o gepardu, ali ni o sokolu. Naime, naučnici su razvili poseban plan za proučavanje i otkrivanje najbržeg stvorenja na svetu.

Ko je najbrži?

U pitanju je jednoćelijski organizam Spirostomum ambiguum, koji se može naći u vodi.

Ovaj organizam kreće se brže od geparda – razvija brzinu i preko 96,5 km/h, smanjujući svoje telo za 60 odsto, u oblik fudbalske lopte u roku od nekoliko milisekundi.

Naučnicima nije poznato kako se ovi jednoćelijski organizmi kreću tolikom brzinom bez mišićnih ćelija većih stvorenja.

Istraživač na Institutu za tehnologiju u Gruziji, Sed Bamla, dobio je odobrenje za istraživanje kontrakcije pokreta ovog organizma od Nacionalne naučne fondacije. On navodi da će istraživanje omogućiti lakše i boje razumevanje pokreta Spirostomum ambiguum-a, kako bi se kasnije na osnovu tog saznanja, zasnovale ideje koje bi se iskoristile za nanorobote i dalja istraživanja.

FOTO: Spirostomum ambiguum

“Inženjeri konstantno razmišljaju o tome kako da naprave ove male stvari koje vidimo u prirodi. Ako možemo shvatiti kako funkcionišu, možda ćemo preneti tu informaciju kako bismo naterali sitne robote da se brzo kreću uz upotrebu male količine energije”, rekao je Balma.

Skupljanje u oblik lopte poput Spirostomum ambiguum-a ili ostvarivanje brzine tokom trka poput geparda, aktivira proteine aktina i miozina u mišićnim ćelijama koje se kontraktuju i stvaraju pokrete.

Spirostomum ambiguum koristi složenije molekule kako bi postigao tu brzinu i sačuvao unutrašnju strukturu.

Ovakvi molekuli, mogli bi dovesti do značajnog tehnološkog skoka, što bi dovelo do poboljšanja u tehnologiji nanorobota.

02/08/2022 12:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments