Kako je nastala tradicija šale za 1. april?

08/03/2023 09:54

Kako je nastala tradicija šale za 1. april?

Uskoro, osvanuće i 1. april- međunarodni Dan šale. Da li znate kako je ova tradicija nastala?

Nesumnjivo, 1. april je najrasprostranjeniji nereligiozni praznik na svetu. Pored toga što toga dana deca međusobno postavljaju zamke i osmišljavaju šale, to čine i odrasli ljudi. Kako je ova tradicija započela? Odgovor će vas možda iznenaditi.

Istorija šala za prvi april

Jedan od najverovatnijih korena ovog dana krije se u rimskoj tradiciji Hilaria- prolećnom festivalu koji se održavao oko 25. marta, u čast prvog dana godine kada je dan duži od noći. Taj dan, slavilo se igrama, svečanostima, ali i maškarama, kada je običan narod imitirao nobles.

Teško je ipak reći da li ova drevna tradicija ima sličnosti sa današnjim prvim aprilom, jer se prvo spominjanje šala na ovaj dan javlja hiljadama godina kasnije- 1686-. godine u Britaniji, kada je biograf Džon Obri opisao prvi april kao “Sveti dan budala” (engl. “Fooles holy day”).

Uskoro, ova tradicija proširila se Evropom, a 1698. godine, na primer, u Londonu se skupio narod kako bi gledao “lavove”, koji se nikada nisu pojavili. Naredni dan, u novinama, opisano je da je u pitanju bila šala.

Dok ne znamo kako je šaljenje za prvi april zapravo počelo, jasno je da je tradicija veoma dugačka i rasprostranjena svuda po svetu.

08/03/2023 09:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments