Na današnji dan – 3. april

02/04/2023 20:00

Na današnji dan – 3. april

Dogodilo se na današnji dan – 3.4.

1512. godine – Turski sultan Bajazit II abdicirao je u korist sina Selima I.

1682. godine – Umro je španski slikar Bartolomeo Esteban Muriljo, jedan od najznačajnijih predstavnika visokog baroka u slikarstvu.

1807. godine – U selu Voganj kod Rume počela je Ticanova buna u kojoj je učestvovalo 15.000 seljaka iz 45 sela rumskog i iločkog vlastelinstva. Austrijska vojska je za 10 dana ugušila pobunu, a vodja Teodor Avramović Tican uhvaćen je i krajem godine streljan.

Johanes Brams

Johanes Brams

1897. godine – U Beču je umro čuveni nemački kompozitor i pijanista Johanes Brams, autor brojnih simfonija, klavirskih koncerata, horskih i solo pesama. Svetsku slavu donelo mu je delo “Nemački rekvijem” napisano 1868. godine. Rodio se u Hamburgu, 7. maja 1833. godine u porodici muzičara.

Nadežda Petrović

Nadežda Petrović

1915. godine – U Valjevu je umrla srpska slikarka Nadežda Petrović. Smatra se začetnikom modernog srpskog slikarstva, a njene slike “Resnik”, Notr Dam”, “Autoportret”, “Bulonjska šuma” svrstavaju se medju najbolja dela u srpskoj likovnoj umetnosti.

Pročitajte i: Biografija Nadežde Petrović

1922. godine –  Josif Visarionovič Staljin izabran je za generalnog sekretara Komunističke partije Rusije.

1930. godine – Ras Tafari je postao car Haile Selasije I od Abisinije (Etiopija).

1930. godine – Rođen je nemački državnik Helmut Kol kancelar Zapadne Nemačke od 1982. godine i prvi kancelar Nemačke posle ujedinjenja Zapadne i Istočne Nemačke 1990. godine. Na tom položaju je ostao 16 godina, do izbornog poraza 1998. godine.

1936. godine – Pogubljen je Bruno Hauptman, otmičar i ubica sina američkog pilota Čarlsa Lindberga, koji je prvi sam preleteo Atlantski okean. Ovaj dogadjaj je bio povod da SAD donesu Zakon o otmici kojim je za kidnapovanje uvedena smrtna kazna.

1941. godine – Mađarski premijer Pal Teleki izvršio je samoubistvo jedan dan nakon što je usvojen nemačko-mađarski plan za napad na Jugoslaviju. Teleki je bio član delegacije koja je 12. decembra 1940. godine u Beogradu potpisala Ugovor o večnom prijateljstvu i miru izmedju Jugoslavije i Mađarske. Mađarska je zajedno s Nemačkom 6. aprila 1941. godine napala Jugoslaviju.

1948. godine – Premijerom drame Ivana Cankara “Kralj Betajnove” u režiji Bojana Stupice, otvoreno je Jugoslovensko dramsko pozorište u Beogradu. Dramski ansambl je u početku imao 40 članova, direktor je bio pisac Eli Finci, a umetnički rukovodilac Bojan Stupica.

1948. godine – Predsednik SAD Hari Truman potpisao je Maršalov plan ekonomske pomoći posleratnoj Evropi.

1975. godine – Ruski velemajstor Anatolij Karpov postao je svetski prvak u šahu, pošto je dotadašnji prvak američki velemajstor Bobi Fišer odbio da brani titulu.

1979. godine – U Pakistanu je pogubljen bivši predsednik vlade Zulfikar Ali Buto, koji je zbačen sa vlasti vojnim udarom 1977. godine.

1991. godine – Savet bezbednosti UN je izglasao rezoluciju o prekidu vatre u Zalivskom ratu, naložio razmeštanje mirovnih snaga u regionu i zatražio od Iraka da uništi oružje za masovno razaranje.

1991. godine – U Švajcarskoj je umro engleski pisac Grejem Grin. Najpoznatija dela: “Treći čovek”, “Suština stvari”, “Ministarstvo straha”, “Moć i slava”, “Kraj ljubavi”, “Naš čovek u Havani”.

1992. godine – Komunistički lider i predsednik Albanije Ramiz Alija podneo je ostavku dve nedelje nakon parlamentarnih izbora, na kojima su komunisti izgubili većinu u skupštini.

1995. godine – Najmanje 150 pripadnika plemena Hutu, mahom žena i dece, masakrirano je u jednom selu na severoistoku Burundija.

1996. godine – U avionskoj nesreći kod dubrovačkog aerodroma Čilipi poginuli su ministar trgovine SAD Ronald Braun, svi putnici (29), uglavnom članovi njegove pratnje i članovi posade (šest).

1999. godine – Avioni NATO bombardovali su centar Beograda, prvi put od početka vazdušnih napada na SR Jugoslaviju 24. marta. Pogođene su zgrade republičkog i saveznog ministarstva unutrašnjih poslova. U Novom Sadu srušen je drugi most na Dunavu.

2003. godine – U Strazburu je državna zajednica Srbija i Crna Gora primljena u Savet Evrope, kao 45-ta zemlja članica te najstarije panevropske organizacije.

2008. godine – Haški tribunal oslobodio je bivšeg vodju OVK i bivšeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja i saoptuženog Idriza Baljaja krivice za ratne zločine nad Srbima, Romima i Albancima u okolini Dečana 1998. godine. Haradinaj i Baljaj oslobodjeni su krivice po svih 37 tačaka optužnice, a trećeoptuženi Ljaha Brahimaja je osudjen na šest godina zatvora zbog okrutnog postupanja i mučenja zatvorenika.

2014. godine – Posle 15 godina otvoren je gornji vazdušni prostor iznad Kosova za civilne letove na visini većoj od 8.700 metara, koji je bio zatvoren 1999. godime nakon NATO intervencije na SRJ.

2014. godine – Jermenski premijer Tigran Sargsijan podneo je ostavku usled oštrih kritika zbog uvođenja reforme penzija kojom se od ljudi rođenih posle 1974. godine traži da uplaćuju pet odsto svojih primanja u privatne penzione fondove.

02/04/2023 20:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments