Na današnji dan – 27. novembar

26/11/2022 20:00

Na današnji dan – 27. novembar

Dogodilo se na današnji dan – 27.11.

8. godine p.n.e. – Umro je Flak Kvint Horacije, jedan od najvećih pesnika antičkog Rima. Njegova poezija imala je veoma značajan uticaj na evropsko pesništvo, a delo “De arte poetika” bilo je uzor Boalovovoj poetici koja se smatra estetskim kanonom klasicizma.

1570. godine – Umro je italijanski arhitekta i vajar Jakopo Sansovino, graditelj Biblioteke svetog Marka i Lođete u Veneciji, statua Neptun i Mars na stepeništu Duždeve palate i reljefa u mermeru u lođi crkve svetog Marka.

celzijus

Anders Celzijus

1701. godineRođen je švedski fizičar i astronom Anders Celzijus, tvorac skale za merenje toplote koja je po njemu dobila naziv. Bio je profesor astronomije u Upsali i direktor prve švedske opservatorije.

Pročitajte i: Više o životu Andersa Celzijusa!

1879. godine – Francuska skupština je iz Versaja premeštena u Pariz.

1895. godine – Umro je francuski pisac Aleksandar Dima Sin. Proslavio se romanom “Dama s kamelijama”, prema kojem je napisan libreto za Verdijevu operu “Travijata”.

1919. godine – U okviru Versajske mirovne konferencije posle Prvog svetskog rata, Bugarska je potpisala dokument kojim je Dobrudža pripala Rumuniji, istočna Trakija Grčkoj, a gradovi Caribrod (Dimitrovgrad), Bosilegrad i Strumica Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

1926. godine – Ahmed Ben Zogu je potpisao u Tirani ugovor s Italijom kojim je Albanija stavljena pod italijanski protektorat.

1940. godine – U Rumuniji je profašistička “Gvozdena garda” ubila više od 60 saradnika izbeglog kralja Karola II, među kojima i bivšeg premijera Nikolaea Jorgu.

1940. godine – Nemačka je u Drugom svetskom ratu anektirala francusku pokrajinu Lorenu.

1941. godine – Poslednje italijanske jedinice predale su se savezničkim snagama u tvrđavi Gonder u Etiopiji. Saveznici su zarobili 23.000 italijanskih vojnika.

1942. godine – Francuzi su u Drugom svetskom ratu potopili veći deo ratne flote u tulonskoj luci kako bi sprečili da brodovi padnu u ruke Nemcima, koji su upravo ušli u Tulon.

Džimi Hendriks

Džimi Hendriks

1942. godineRođen je američki rok pevač, gitarista i pisac pesama Džimi Hendriks, jedan od najpopularnijih muzičara u svetu šezdesetih godina 20. veka. Umro je 1970. od prekomerne doze droge.

1943. godine – Na aerodromu u Glamočkom polju u Drugom svetskom ratu, poginuo je Ivo Lola Ribar, generalni sekretar SKOJ-a, kada je kao šef vojne misije vrhovnog štaba NOV i POJ krenuo u Kairo.

1953. godine – Umro je američki pisac Judžin Gledston O’Nil, tvorac moderene američke drame i prvi američki dobitnik Nobelove nagrade za književnost (1936). Najznačajnija dela: “Dugo putovanje u noć”, “Čežnja pod brestovima”, “Elektri priliči crnina”.

1968. godine – Pripadnici jugoslovenske vojske i policije ugušili su masovne demonstracije Albanaca na Kosovu na kojima je zahtevano da ta pokrajina Srbije dobije status republike. Demonstracije su održane na Dan zastave, državni praznik Narodne Republike Albanije.

1989. godine – U eksploziji u vazduhu kolumbijskog aviona “Boing 727”, koji je leteo na liniji Bogota-Kali, poginulo je svih 107 putnika i članova posade. Pretpostavlja se da je uzrok eksplozije bila podmetnuta bomba.

1991. godine – Savet bezbednosti UN odobrio je slanje mirovnih snaga u Jugoslaviju.

1996. godine – U jeku protesta zbog poništavanja izborne volje građana na lokalnim izborima u Srbiji, vlasti su prekinule rad “Indeksa” i “B-92”, dve najslušanije beogradske radio stanice koje su permanentno i detaljno izveštavale o građanskom protestu. Pod pritiskom javnosti, radio stanice su nastavile rad 5. decembra.

1996. godine – U eksploziji gasa u rudniku uglja u kineskoj provinciji Šansi poginulo je više od 90 rudara.

1997. godine – U sukobima srpskih snaga bezbednosti i kosovskih Albanaca kod mesta Srbica i u selu Rezniće poginula su dva policajca i jedan Albanac, a četiri policajca su ranjena.

2000. godine – Agencija UN za sidu objavila je da je od početka pandemije side pre dvadeset godina, od te bolesti umrlo više od 21 milion ljudi širom sveta.

2000. godine – Norveški kralj Herold otvorio je u zapadnoj Norveškoj najduži tunel za drumski saobraćaj na svetu. Tunel dugačak 16.900 metara potukao je rekord St. Gothard tunela u Švajcarskoj koji je pušten u promet 1980. godine, a dugačak je 16.300 metara.

2001. godine – NASA je saopštila da je Habl svemirski teleskop otkrio atmosferu planete udaljenu od zemlje 150 svetlosnih godina. To je prvi put da je atmosfera planete koja se nalazi van našeg solarnog sistema direktno detektovana.

2003. godine – Parlament Tajvana usvojio je amandman kojim se dozvoljava održavanje referenduma o nezavisnosti tog ostrva, uprkos upozorenjima iz Kine.

2005. godine – U Čečeniji su održani parlamentarni izbori, prvi put posle devet godina.

2010. godine – U Parizu je umro je crnogorski slikar Miodrag Dado Đurić, jedan od najistaknutijih predstavnika figurativne umetnosti, čija se dela nalaze u mnogim muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama širom sveta.

2011. godine – Umro je britanski filmski režiser Ken Rasel u čijim je mnogim filmovima muzika imala centralnu ulogu (“Tomi”, “Čajkovski”). Među najpoznatijim filmovima su “Women in Love”, koji je glumici Glendi Džekson doneo Oskara za ulogu u tom filmu, zatim The Devils, Alfred states.

26/11/2022 20:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments