Ledeni sprud veličine Njujorka urušio se na istočnom Antarktiku

26/03/2022 11:17

Ledeni sprud veličine Njujorka urušio se na istočnom Antarktiku

Po prvi put u ljudskoj istoriji, ledena gromada na istočnom Antarktiku se urušila, saopštili su naučnici, dodavši da se klimatske promene ne usporavaju.

Urušavanje ledenog spruda Glenzer Konger, površine 1.200 kvadratnih kilometara, desilo se prošle nedelje, kao posledica porasta temperature na istoku najjužnijeg kontinenta, o čemu smo već pisali detaljnije.

Ekstremna toplota i kolaps ledenog prekrivača, koji je sprečavao ulazak toplije vode u Konger i Glenzer glečere, upalili su alarm među naučnicima, koji su smatrali ovu oblast stabilnom, za razliku od nekih drugih regiona, gde postoji bojazan da bi urušavanje glečera moglo da dovede do masivnog povećanja nivoa mora.

„Glenzer-Konger ledeni sprud je tu bio hiljadama godina, i više ga nikada neće biti ponovo“, rekao je Piter Nef, naučnik iz Univerziteta u Minesoti.

Ledeni sprudovi, koji se pružaju preko vode, sprečavaju širenje leda dublje u okean. Kako ljudi nastavljaju da upumpavaju gasove staklene bašte u atmosferu, globalne temperature vazduha i vode nastavljaju da rastu. Temperature gornjih slojeva okeana ka zapadu Antarktičkog poluostrva su povećane za 1 °C od 1955. Sada je utvrđeno da se Antarktička cikumpolarna struja zagreva brže od globalnog okeana u celini.

Dok je većina naučnika fokusirana na zapadnu sekciju Antarktika, gde se nalazi glečer Tvejts veličine Floride, koji je u opasnosti od urušavanja, otkriće da je led u istočnom delu kontinenta takođe pod rizikom od kolabiranja, veoma je zabrinjavajuće.

Istočna sekcija Antarktika sadrži više od pet puta više leda nego što je to slučaj sa zapadnoantarktičkim ledenim prekrivačem. Ako bi se sav led na istočnom delu otopio, kažu naučnicu, nivo mora bi se podigao za više od 48 metara.

Dobre vesti su da će verovatno biti potrebni vekovi, pri trenutnoj stopi zagrevanja istočnog Antarktika, da ovaj region izgubi sav svoj led. Međutim, loše vesti su da dotično topljenje leda značajno pogoršava situaciju. Ono što ostaje nepoznato jeste koliko će nivo mora porasti zbog topljenja polarnih kapa u narednim decenijama.

26/03/2022 11:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments