Treća i poslednja faza ispitivanja Oksfordske vakcine

04/08/2020 15:11

Treća i poslednja faza ispitivanja Oksfordske vakcine

Veruje se da ćemo krajem avgusta imati odgovor i potvrdu da li je ova vakcina ravnoborna sa virusom kovida. Svima je jasno, iako je nekom i trebalo šest meseci da shvati ozbiljnost situacije da se bitka sa kovidom neće završiti tako lako.

Postoji jedna dobra vest. Jedna mnogo dobra vest. A to je da će čuvena “Oksford vakcina” ubrzo ugledati svetlost dana, optimisti kažu već od septembra, kao i da je već dokazano da daje 2,6 puta više antitela nego kod najjačih organizama koji su to napravili prirodnim putem.

U svetu nauke Džener institut Univerziteta Oksford nije bio nepoznat, ali široj javnosti nije bio ni previše poznat pošto se uglavnom bavio slabo finansiranim istraživanjima bolesti koje pogađaju siromašne zemlje.

Danas su oči celog sveta uprte u ovaj institut koji u saradnji sa britanskim farmaceutskim džinom AstraZenecom već kreće u proizvodnju dve milijarde doza vakcine koje će, prema dokumentu u koji je Nedeljnik imao uvid, biti isporučene do kraja godine.

Kompanija se odrekla profita dok traje pandemija i vakcina će, kako je saopštio njihov direktor, koštati kao espreso.

Oksfordova vakcina, nazvana AZD1222, trenutno se testira na oko 10.000 dobrovoljaca u Britaniji, 5.000 u Brazilu, 2.000 u Južnoj Africi i uskoro na 30.000 ljudi u Sjedinjenim Državama, čime je ušla u poslednju – treću fazu posle koje je čeka hitno odobrenje za upotrebu.

Prema uvidu u dokumentaciju, evropska Inclusive Vaccine Alliance (IVA), koju predvode Nemačka, Francuska, Italija i Holandija, dogovorila se sa AstraZenecom za 400 miliona u septembru.

A sličan dogovor postignut je sa Velikom Britanijom, SAD, CEPI (Koalicijom za inovativnu spremnost za pandemije) i GAVI alijansom, grupom za finansiranje vakcina, za 700 miliona doza. To čini preko milijardu doza za prve isporuke u septembru 2020. godine.

Institut za serume u Indiji će proizvesti dodatnih milijardu doza, uglavnom za zemlje Trećeg sveta, od kojih će 400 miliona biti proizvedeno pre kraja 2020. godine. U Britaniji će do septembra biti dostupno 30 miliona doza za najranjivije grupe.

Prema rečima šefa naučnika Svetske zdravstvene organizacije Soumja Svaminantana, vakcina koju razvija Oksford je vodeći kandidat, toliko da se i sam princ Vilijam zainteresovao za nju. Ona je predstavljena i Britanskom parlamentu, a vojvoda od Kembridža je lično posetio Univerzitet, dok je preko video-poziva razgovarao sa predstavnicima AstraZenece kako bi se upoznao sa procesom razvoja. Ovaj kandidat za vakcinu prolazi kroz sve tri faze razvoja, bez preskakanja, i već je u završnom delu ispitivanja na ljudima. Veruje se da bi krajem avgusta bilo poznato da li je efikasna i stabilna i da li može u proizvodnju koja bi zaustavila pandemiju kovida-19.

Vakcina AZD1222 je tokom pretkliničkih studija na miševima i primatima (rezus makaki majmuni) izazvala dobar imunološki odgovor na virus korona kod obe vrste. Jedna doza vakcine, zapravo pola od onoga što bi se dalo čoveku, potpuno je zaštitila majmune od dobijanja upale pluća. Oni su bili izloženi izuzetno visokim dozama virusa gornjih i donjih disajnih organa (koji se ne replicira kao u prirodi), a studija je pokazala da je odgovor imunskog sistema kod životinja bio vrlo efikasan u zaštiti od razvoja upale pluća. Najavljeno je i da će u proizvodnji vakcine biti upotrebljena tehnologija koja će joj omogućiti da bude stabilna i brzo proizvedena.

izvor: Nedeljnik.rs

04/08/2020 15:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments