Završeno polaganje kombinovanog testa, sutra na redu matematika!

19/06/2019 12:34

Završeno polaganje kombinovanog testa, sutra na redu matematika!

Danas je završen i drugi deo ispita male mature- kombinovani test. Sutra osmaci polažu test iz matematike.

Da podsetimo, test iz matematike trebalo je da se održi u utorak, 18. juna, ali je odložen, zbog krađe pitanja i objavljivanja rešenja na društvenim mrežama. Zbog toga, juče su maturanti iz Beograda, Niša i drugih gradova protestvovali, tražeći da se maturski ispit poništi.

Na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda đaci mogu da osvoje najviše 60 bodova, a sa male mature 40 poena.

Zaštitnik građana kontroliše Ministarstvo

Povodom odlaganja i pomeranja završnog ispita iz matematike za učenike osmih razreda Zaštitnik građana, postupajući po sopstvenoj inicijativi, pokreće postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Ministar kaže da je test “provaljen” i da će pojedinci biti kažnjeni a Tužilaštvo traži od policije da istraži sve okolnosti u vezi sa polaganjem testova.

Kako se navodi u saopštenju Zaštitnika građana, on će tražiti od ministarstva relevantne informacije o svim činjenicama i okolnostima koje su dovele do odlaganja završnog ispita iz matematike, koje je nedopustivo.

“Zaštitnik građana putem sredstava javnog informisanja došao je do saznanja da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja odložilo polaganje testa iz matematike u okviru završnog ispita koje je bilo zakazano za 18. jun 2019. godine u devet časova za četvrtak, 20. jun 2019. godine”, navedeno je u saopštenju.

Pema informacijama koje su prenela sredstva javnog informisanja, do odlaganja je došlo zbog toga što su se na društvenim mrežama pojavili rukom pisani zadaci iz matematike, koje je osmaci trebalo da imaju na testu.

Izvor: blic.rs

 

19/06/2019 12:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments