Umesto prijemnog ispita na fakultetima, polagaće se velika matura

22/01/2019 14:46

Umesto prijemnog ispita na fakultetima, polagaće se velika matura

Projekat koji za cilj da pripremi obrazovni sistem u Srbiji za uvođenje novog koncepta završnih ispita u srednje obrazovanje počeo je ove godine.

Taj koncept, između ostalog, podrazumeva da svi učenici istovremeno polažu državnu maturu i da fakulteti priznaju maturu kao ispit na osnovu koga se učenici upisuju bez prijemnog ispita.

Na sastanku, kojim je zvanično počela realizacija projekta ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je ukazao na njegovu važnost. “Projekat je od značaja za unapređivanje kvaliteta srednjeg obrazovanja i vaspitanja, ali i za dostupnost visokog obrazovanja svim učenicima”, kazao je ministar.

Cilj projekta je da pripremi sistem obrazovanja i vaspitanja i da pruži podršku resornom ministarstvu u procesu pripreme, pilotiranja i uvođenja (implementacije) završnih ispita u srednje obrazovanje i vaspitanje.

Na osnovu novog koncepta pripremljeni su i objavljeni Pravilnik o opštoj i umetničkoj maturi i Pravilnik o stručnoj maturi i završnom ispitu na kraju trogodišnjeg srednjeg stručnog obrazovanja.

U radu na projektu biće uključeni nastavnici srednjih škola i univerzitetski profesori koji će zajedno pripremati ispitne testove – ispitna pitanja zasnovana na standardima postignuća učenika i standardima kvalifikacija. Komisije, koje će biti obrazovane za svaki nastavni predmet koji u opštem srednjem obrazovanju ima definisanu predmetnu opštu i specifičnu kompetenciju i standarde postignuća, imaju obavezu da pripreme priručnike za nastavnike i materijale za učenike. Isto se očekuje i od komisija koje će pripremati zadatke za stručne predmete.

Tokom trajanja projekta škole i fakulteti će imati i niz obuka kako bi se kvalitetno pripremili za sprovođenje završnih ispita.

Projekat Unapređivanje kvaliteta srednjeg obrazovanja i vaspitanja putem uvođenja završnih ispita (opšta, umetnička i stručna matura i završni ispit na kraju trogodišnjeg srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja) se finansira sredstvima iz pretpristupnih fondova za 2015. godinu (IPA 2015) a planirano vreme trajanja je tri godine.

Na osnovu sprovedenog konkursa i vrednovanja konkursnog materijala (proces je sprovodila Delegacija EU u Srbiji) ovaj projekat će realizovati kompanija „Human Dynamics“ iz Austrije u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Delegacijom EU u Srbiji.

Izvor: Ministartsvo prosvete

22/01/2019 14:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments