Saobraćajno vaspitanje novi predmet u školama?

12/04/2021 18:33

Saobraćajno vaspitanje novi predmet u školama?

Od početka godine u saobraćajnim nezgodana na putevima u Srbiji stradalo je četvoro dece. I to je razlog zbog kojeg je neophodno pojačano raditi na podizanju svesti vozača o upotrebi sedišta za decu, ali i poštovanju saobraćajnih propisa, saopšteno je nakon sednice Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima.

Rukovodilac ovog tela, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, istakao je da su pojačana kontrola saobraćaja i veće prisustvo saobraćajne policije povećali bezbednost na ulicama, ali da je osim toga za sprečavanje saobraćajnih nezgoda potrebna visoka svest i odgovornost svakog pojedinca.

– Na svakom pojedincu je da bude savestan i odgovoran, da ne seda u auto pod dejstvom alkohola i narkotika, da poštuje ograničenu brzinu kretanja, da poštuje sve saobraćajne propise, zaštiti dete tako što će ga staviti u sedište, da vezuje pojas. Samo na taj način štiti i sebe i živote drugih – rekao je ministar Vulin, a preneo MUP Srbije.

Direktor policije Vladimir Rebić istakao je da je 2020. godine zabeležen najmanji broj poginulih u saobraćajnim nezgodama od kada se prati stanje bezbednosti saobraćaja na putevima u Srbiji.
Rebić je dodao da je u prva tri meseca ove godine, u odnosu na isti period prethodne, zabeleženo smanjenje broja stradalih i povređenih.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić istakao je da je cilj preventivnih i edukativnih mera, kao i represivnih koje država preduzima, smanjenje broja stradalih i povređenih, a posebno da u saobraćajnim nezgodama ne strada ni jedno dete.

Pešić je predložio da se u okviru Tela formira radna grupa za unapređenje bezbednosti dece, u okviru koje bi trebalo razmotriti ideju da se u vrtićima, osnovnim i srednjim školama uvede saobraćajno vaspitanje u okviru koga će se deca edukovati bezbednom ponašanju u saobraćaju, ali je isto tako istakao da je neophodno konstantno podizanje svesti i kod roditelja.

On je, takođe, dao predlog da se u okviru Tela formira i radna grupa za unapređenje delovanja hitnih službi nakon saobraćajnih nezgoda, koja će raditi na unapređenju koordinacije i efikasnog delovanja svih službi od Hitne pomoći, saobraćajne policije i vatrogasaca u slučaju saobraćajne nezgode, kako bi se pravovremeno reagovalo i ukazala pomoć povređenima.

Lista predloga

Uz najavu iz 2009. godine da se u škole uvede i ukinut predmet pod nazivom Domaćinstvo i ovog potencijalnog, postoji i zainteresovanost da učenici trećeg i četvrtog razreda srednjih škola fakultativno pohađaju Osnove sistema odbrane Republike Srbije. Naime, u februaru ove godine, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja najavili su da pripremaju Osnove sistema odbrane Republike Srbije kao novi fakultativni predmet.

U okviru tog predmeta učenici će saznavati “osnovne stvari o našoj vojsci, o tome kako ona funkcioniše, kako je organizovana” kao i o tradiciji i istoriji Vojske Srbije. Časovi će počinjati intoniranjem himne Srbije “Bože pravde” kako bi se “jačao patriotski duh”.

Ukoliko se sprovede ova ideja, nastava bi se izvodila uz pisane materijale, “pauer point” prezentacije i priručnika namenjenog nastavnicima i učenicima. Predavači će biti razredne starešine. Ukoliko je to neizvodljivo, “neko u uniformi iz našeg teritorijalnog organa odlazi u školu i pomaže razrednim starešinama da izvedu nastavu”, zaključeno je tada u saopštenju resornog ministarstva.

 

 

12/04/2021 18:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments