Saveti za hvatanje beležaka

06/11/2014 16:03

Saveti za hvatanje beležaka

Da biste diplomirali  potrebno je zaista puno posla. Ovo važi za bilo koju naučnu disciplinu. Dok učite i čitate često je teško izdvojiti koje su beleške najbitnije i najtesnije vezane za ono što vam je potrebno. Ovde ćemo navesti neke savete za izvlačenje korisnih beležaka.

Za početak, ključ je razumeti glavnu temu o kojoj se piše. U svakom području rada postoji drugačija vrsta prakse i baš putem praktičnih primera najlakše je shvatiti kako treba da izgleda hijerarhija informacija koje izvlačite.

Na primer u knjigama iz hemije je uključeno upoznavanje sa predmetom koji se istražuje, metode kojim je istraživanje ili eksperiment obavljen, sa tačnim uzorcima i merama putem kojih su dobijeni rezultati istraživanja. Na samom kraju dolaze na red rezultati koji su dobijeni ogledom ili eksperimentom i analiziranje i upoređivanje sa drugim rezultatima koji su dobijeni.

Ovo sve predstavlja jedan šablon po kome se analiziraju eksperimenti i kada bismo izvlačili beleške u vezi sa njima, vodili bismo se tim tačnim redom. Potrebno je da sami pronađete šablon koji vam je potreban u učenju određene oblasti, tačnije da napravite smernice na osnovu kojih ćete u svakoj lekciji izvlačiti podatke.

Uvek je važno da se setite činjenice da nije sve što pročitate vredno ispisivanja beležaka. Morate sebi postaviti za cilj da prestanete čitati delove gradiva koji nisu vezani za vaš rad i polje istraživanja na kome u tom momentu radite. Takođe je izuzetno bitno da znate do koje mere je dovoljno da izvlačite beleške inače ćete završiti posao čistim dupliranjem knjige iz koje učite. Dakle ukoliko ste uspeli da napravite šablon po kome ćete izvlačiti podatke nećete zapasti u ovaj problem.

Još jedan efektan način za izvlačenje beležaka je podvlačenje. Podvlačenjem bitnih termina u vašem polju istraživanja možete sebi drastično olakšati posao. Nakon što podvučete u svakom delu teksta termin koji vam je potreban možete se vratiti i izvlačiti rečenice i delove lekcije isključivo vezane za podvučenu reč.

Izuzetno je bitno da ukoliko na času ili predavanju ručno hvatate beleške radite to u posebnim sveskama koje služe isključivo toj svrsi. Ukoliko vam je rukopis nečitak, imaćete puno problema u dešifrovanju ukoliko je beleška izdvojena na delu ispisane knjige, korici sveske, ruci ili bilo kojoj površini na kojoj postoji mogućnost da beleška bude obrisana pocepana ili isprljana.

06/11/2014 16:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments